Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU verwacht lage tarieven `al` in augustus

Europeanen kunnen in augustus goedkoper mobiel bellen in een ander EU-land. Dat verwachten Europees Commissaris Viviane Reding en de staatssecretaris Joachim Wuermeling (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Duitsland.
 
De formaliteiten voor een Europese beslissing eerder deze maand kunnen snel worden afgehandeld, zeiden beiden woensdag in het Europees Parlement. Het parlement steunde het akkoord woensdag met overgrote meerderheid. De EU-landen doen dat formeel 7 juni.

Klanten kunnen daardoor tussen eind juni en eind juli het eurotarief aanvragen bij hun gsm-bedrijf, dat tot eind augustus de tijd heeft om de aanvraag te activeren. De EU hoopt dat gsm-bedrijven elkaar gaan aftroeven door klanten de lage tarieven eerder aan te bieden.

Mobiel bellen in een ander EU-land kost dan hooguit 49 cent per minuut excl btw (dus circa 60 cent incl btw). Gebeld worden kost 24 cent exclusief btw (dus 29 cent inclusief btw).

Wie niets onderneemt, krijgt de lagere tarieven pas na de vakantieperiode. De volgende twee jaar dalen de maximumtarieven, tot 52 cent om te bellen en 23 cent om gebeld te worden.

De Europees Commissaris dringt er nu bij de gsm-bedrijven op aan om nu ook de tarieven voor sms-jes en mobiel internetten te verlagen. Bedrijven krijgen 1,5 jaar om hier wat aan te doen.

Het Europees Parlement zei woensdag liever nog lagere tarieven te hebben gewild, maar juichte toe dat Europeanen nu snel goedkoper uit zijn. "Als liberaal ben ik eigenlijk tegen ingrijpen in de vrije markt. Maar hier ben ik voor zolang er geen echte Europese markt is voor gsm-verkeer, maar alleen nationale markten", zei Toine Manders (VVD).

Alleen de parlementsleden die altijd kritisch zijn over de EU, onthielden zich van stemming. "Dit is een grote pr-stunt van Europa", riep Nigel Farage (UK Independence Party). "Hiervan profiteren vooral de rijke zakenmannen die door Europa rondreizen. En de Europarlementsleden zelf. Het bespaart mij ook 3000 euro. Wegens eigenbelang zal ik dus niet stemmen."

Bron: Nu.nl 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie