Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

EU-roaming - aanpassingen achter de schermen

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

In juni 2017 worden de Europese roamingkosten afgeschaft: Vodafone en KPN hebben er al een voorschot op genomen. Nu verdienden telecompartijen de afgelopen jaren behoorlijk aan het internet- en belverkeer van hun klanten in het buitenland. Volgend jaar komt hieraan een einde. Worden de mobiele abonnementen dan duurder?

Compensatie gederfde inkomsten?

De zorg is dat de providers die gederfde inkomsten gaan compenseren door bijvoorbeeld een verhoging van de abonnementsprijzen. Daarom hebben 14 landen (inclusief Nederland) voorgesteld om uit voorzorg de 'wholesale-tarieven' te verlagen. Dit zijn de prijzen die de providers elkaar in rekening brengen wanneer klanten in het buitenland hun mobiel gebruiken. Deze prijzen zijn relatief hoog. 

Groothandelsprijzen EU

Groothandelsprijzen - onderling afrekenen

De EU-lidstaten hebben hier op 26 oktober over gedebatteerd. Want de EU wil er voor zorgen dat de inwoners van de EU overal kunnen bellen/sms'en en internetten zoals thuis, zonder dat daar extra kosten aan verbonden worden. Waar komt het op neer? 

Bellen en internetten zoals in je thuisland

Vanaf juni 2017 mag je in de EU voor dezelfde kosten internetten en bellen als in jouw thuisland. Maar de providers moeten de roamingkosten nog steeds met elkaar verrekenen, omdat je gebruik maakt van het netwerk van een buitenlandse aanbieder. Aangenomen wordt dat dit bedrag meestal hoger ligt dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Je zou kunnen zeggen dat er makkelijk geld verdiend wordt, maar de vakantielanden handelen erg veel verkeer af op hun netwerken en verdienen zo een (gedeelte) van hun investeringen terug. Er is wel een maximum tarief vastgesteld van 0,85 eurocent per MB (€ 8,50 per GB). De veertien landen vrezen dat deze relatief hoge groothandelskosten doorberekend gaan worden aan de consument, via hogere abonnementsprijzen. Daarom stellen zij een verlaging van de maximumtarieven voor.

Vakantielanden benadeeld

Grappig genoeg wilde Spanje precies het tegenovergestelde, volgens Reuters. Want dat is een van de vakantielanden waar een dramatische daling van de inkomsten van de providers verwacht wordt. Spanje stelde een verhoging voor (naar € 10,50 per GB), die vervolgens geleidelijk verlaagd moet worden naar € 6,50 per GB in 2021.

Verwacht werd dat hier weinig steun voor zou zijn. Niets is minder waar... 16 van de 28 lidstaten stemden voor een aangepaste versie van dit voorstel (Nederland stemde zoals verwacht tegen). In plaats van de huidige wholesale prijs van 0,85 cent per MB worden de tarieven stapsgewijs aangepast. Te beginnen met een cent per MB, om uiteindelijk uit te komen op 0,50 cent per MB in juni 2021. De gemiddelde prijs van 0,73 cent is lager dan de huidige prijs. Er komt op verzoek van Spanje een 'ontsnappingsclausule' voor providers in de landen met veel gastgebruikers. Het betreft een maximumtarief van 0,85 cent en in de stapsgewijze aanpassing van de groothandelstarieven is dit in 2019 aan de orde. De consument gaat hier, als het goed is, niets van merken.

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2016

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie