Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

EU mag maximumtarief roaming opleggen

door Jeanet Woldring

De maximumtarieven voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland zijn een legitiem middel om de hoge roamingkosten in de Europese Unie aan te passen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald in een rechtszaak aangespannen door vier grote Britse telco's.

De Britse takken van Vodafone, Telefonica O2, T-Mobile en Orange zijn het er niet mee eens dat de Europese Unie maximumtarieven invoert voor het zogenaamde 'roaming', de extra kosten voor bellen en gebeld worden in het buitenland.

Het Europese hof veegde hun argumenten echter van tafel. De EU-commissie zou haar macht niet misbruikt hebben toen zij in  heel Europa de tarieven voor roaming-kosten vastzette. Volgens het hof heeft de EU heel goed gekeken naar de economische gevolgen die het instellen van het maximumtarief met zich meebrengt.

De verordening is in 2007 ingesteld, nadat de Europese Commissie had geconstateerd dat de tarieven onnodig hoog waren. De EU-verordening geldt zowel tussen providers onderling als van provider naar consument en zou tot 1 juli 2010 geldig zijn. 

De Europese Unie had vorig jaar de wetgeving tot juli 2012 verlengd en tevens uitgebreid met maximumtarieven voor data- en sms-verkeer. De telecomproviders zijn in reactie hierop naar de Britse rechter gestapt. Die verwees de telecomaanbieders door naar het Europese Hof van Justitie.

Doordat de EU maximumtarieven heeft ingesteld, is de telefoonrekening van Europese reizigers met ongeveer 35 procent gedaald. De gemiddelde kosten voor roaming binnen de Europese Unie waren 1,15 euro per minuut. Een telefoongesprek van vier minuten van Cyprus naar België kostte meer dan twaalf euro.

Zie Vakantiebellen.com voor alle roamingtarieven en meer info over bellen en mobiel internetten in het buitenland.

Gepubliceerd: woensdag 9 juni 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie