Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Emporia: Mercedes onder ouderentelefoons

8 reacties

De Oostenrijkse firma Emporia Telecom wil dit jaar 50.000 seniorenmobieltjes in Nederland verkopen. Omdat het percentage van personen boven de 65 jaar in Nederland met 14,4 procent beduidend hoger is dan in de andere Europese landen, hoopt het bedrijf dat de toestellen met grote knoppen ook in ons land zullen aanslaan.

De mobieltjes zijn volledig ontwikkeld vanuit de behoeften van senioren. In het verleden brachten andere aanbieders vereenvoudigde versies van bestaande toestellen op de markt, zoals ITT, Medion, Chess en de Basic Phone. Buiten een groter scherm en minder knoppen hadden deze echter dezelfde menustructuur. 

Het Oostenrijkse bedrijf doet het anders: het noemt de Emporia de Mercedes onder de oudertelefoons. Er gingen enkele jaren ontwikkelingstijd aan vooraf en in de komende drie jaar wordt tien miljoen(!) euro in onderzoek geïnvesteerd. De firma bekijkt bijvoorbeeld hoe de toestellen zijn te gebruiken voor de controle van medische gegevens.

EmporiaLIFE
Een populair model van Emporia Telecom is de EmporiaLIFE. De telefoon heeft grote toetsen, een eenvoudig afleesbaar scherm en een zeer eenvoudig menu met slechts vijf opties. De grote tekens zijn goed zichtbaar in het scherm, dat oranje verlicht is. "Ouderen kunnen zwart op oranje het beste lezen, zelfs als ze aan staar lijden", aldus Emporia-directeur Eveline Pupeter-Fellner.

Speciale luidsprekers  
Daarnaast heeft dit toestel speciale luidsprekers. Zo kunnen ook mensen met een gehoorapparaat de telefoon gebruiken. De luidsprekers hebben een voor mobiele telefoons ongebruikelijk lage resonantiefrequentie. Echo, pieptonen en ruis zouden hierdoor aanzienlijk worden gereduceerd. De ringtone haalt maximaal 110 decibel en de batterij is goed voor 200 uur stand-by en drie uur spreken. Dankzij het ingebouwde led-lampje kan de telefoon ook als zaklamp dienen.

Speciale alarmknop
Uniek aan de EmporiaLIFE is de speciale alarmknop. In geval van nood kan de gebruiker hiermee met één druk op de knop gemakkelijk hulp inroepen. Wanneer de knop drie seconden lang wordt ingedrukt, belt het toestel automatisch een vooraf geprogrammeerd telefoonnummer. Neemt daar niemand op, dan belt het toestel automatisch zelf het volgende nummer uit het rijtje van vijf opgeslagen nummers – net zolang tot er een verbinding tot stand komt. Zo kan deze knop het verschil betekenen tussen leven en dood.

Sms ook simpel
Ook handig is de mogelijkheid voor familieleden om via sms hun eigen nummer in het adresboek van de telefoon te zetten. Dat gaat met een speciale code in de sms. E-mailen, internetten, muziek en filmpjes afspelen is allemaal niet mogelijk, maar sms-en wel. Het gebruik ervan is ook simpel gehouden. Zo ontbreekt T9, het systeem dat automatisch woorden aanvult in sms'jes.

Tot nu toe verkocht Emporia duizenden toestellen. Op basis van het succes in andere landen gaat het bedrijf ervan uit dat het mogelijk is om alleen al in Nederland dit jaar 50.000 seniorenmobieltjes te kunnen verkopen. De EmporiaLIFE kost 199 euro en is ondermeer verkrijgbaar bij Belcompany, Typhone en binnenkort bij KPN. 

Emporia LifePlus en Time
In de zomer volgen twee nieuwe modellen: Emporia LifePlus en Emporia Time. Critici vonden het eerste model te vierkant, als een baksteen. De LifePlus heeft een mooier ontwerp met een fraaie metalen buitenkant en makkelijker in te drukken toetsen. 

De Time heeft geen menu, maar wel een extra toets voor wekkerfunctie. Alles is te bedienen met knoppen.  De nieuwe modellen ogen moderner; ook bij seniorentelefoons wordt 'design' belangrijk. "Want vijftig procent van de toestellen wordt als cadeau gekocht door kinderen". 

Misschien een aardige moederdagtip? Zie de Toestelwijzer om alle GSM toestellen te vergelijken. Klik op een toestel voor informatie, prijzen, abonnementen en aanbiedingen.

Reacties (8)

Geplaatst door: Jan van Bijnen ()

WAAR KAN IK IN NEDERLAND EEN EMPORIA ELEGANCE PREMIUM V37 kopen.Met vriendelijke groeten jan van Bijnen

Geplaatst door: Aerts Alfons ()

Ik bezit zo een toestel(Emporia Life Plus) gekocht bij het C.M. ziekenfonds. Waar kan ik een lader voor in de auto kopen +een toestel voor handenvrij bellen.Indien zulke toestellen niet te koop zijn, verkoop ik mijn toestel verder. Is slechts een paar maanden oud.Zeer gebruiks vriendelijk toestel.

Geplaatst door: Van Roosbroeck ()

Onze ervaring is jammer genoeg niet zo positief. Het eerste aangekochte exemplaar was na twee weken gewoon gebruik reeds buiten dienst. Het begon noodsignalen te zenden, zonder er op de rode knop gedrukt was. Het bleef steeds bezettoon geven, hoewel er geen telefoongesprek aan de gang was, enzovoort. We deden het toestel binnen en met de nodige commotie kregen we een nieuw exemplaar. Hier was direct het probleem dat de simkaart blijkbaar nooit goed gelezen werd. Gelukkig kon er met gebeld worden en kon opgenomen worden. Toch is het momenteel nog niet mogelijk om een menu op het scherm te krijgen, en zo de opgeslagen nummers te bellen. Wanneer deze bellen worden ze wel weergegeven met de opgeslagen naam, maar deze namen zijn niet in een menu terug te vinden. Jammer dat er na reeds zoveel verkochte toestellen nog zoveel mankementen kunnen zitten in een toestel. Het is anders wel prijzig genoeg.

Geplaatst door: Rikers ()

Fijn deze telefoon heb ik gekocht voor mijn vader,maar mijn vraag is ,is er ook een oortelefoon van te krijgen zou wel fijn zijn .Dank U Nicole Rikers

Geplaatst door: Uithol ()

We hebben er een aangeschaft voor mijn moeder.
Jammer dat de tafeloplader er niet bij zit.
Ik vraag me af waar deze verkrijgbaar is en wat deze kost

Geplaatst door: Els ()

Ik lees dat deze telefoon er speciaal is voor ouderen maar ik overweeg om er zelf ook één aan te schaffen.
Mijn leeftijd is 47 maar ben slechtziend en voor slechtzienden is deze telefoon ook zeker een uitkomst door de grote toetsen en de grote letters op het display.
Dus deze telefoon is niet alleen voor ouderen maar ook voor slechtzienden !!!

Groetjes Els.

Geplaatst door: N.Simons ()

Ik lees dat je wel smsen kunt. Ergens anders lees ik dat je alleen kunt ontvangen.
Hoe zit dit.

Gr.

Geplaatst door: Leo ()

Is inderdaad een uitkomst voor senioren. Ik heb zelf mijn vader een peopleta-1201 gegeven van mobiletrack (www.mobiletrack.nl). Soortgelijk toestel maar deze heeft ook een noodknop met GPS locatiebepaling zodat je direct weet waar het alarm is gemaakt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie