Eindelijk net zoals thuis, einde EU roaming is nabij!

door Anniek Kruijer

Vanaf 15 juni 2017 verandert de manier van afrekenen van mobiel verbruik binnen de EU. Vanaf dan kost het gebruik van een mobiele telefoon in een ander EU land niets extra's meer dan in het eigen land.‚Äč Je kunt gewoon bellen, sms'en en internetten vanuit je eigen bel-, sms- en internetbundel of tegen het in eigen land geldende tarief. 'Roam like at home' wordt deze regulering dan ook genoemd. 

roaming-tips.jpg

Laatste hindernissen weggewerkt 

Het Europees Parlement werkte 6 april de laatste hindernissen weg om tot een volledige afschaffing van de roamingtoeslagen te komen. Door in te stemmen over maxima bij groothandelstarieven is de laatste horde nu genomen. Telecomproviders mogen elkaar vanaf 15 juni niet meer dan 3,2 cent per belminuut, 1 cent per sms en 7,70 euro per GB in rekening brengen. Het maximale tarief voor dataverkeer zal daarnaast in de komende jaren stapsgewijs verder verlaagd worden naar 2,50 euro in 2022.

Deze maatregel moet voorkomen dat providers elkaar meer moeten betalen dan dat klanten aan hun abonnement en bundels besteden. Telecomproviders waren bang dat zij door afschaffing van de roamingtarieven per 15 juni verlies zouden gaan lijden zodra klanten gebruik maken van netwerken in andere EU landen.

Waarom roam like at home?

De prijzen voor gastgebruik binnen de EU waren erg hoog en zorgden regelmatig voor zogenaamde billshocks (kosten maken zonder dat je er erg in hebt). Dit was de Europese Commissie een doorn in het oog, vandaar de wens om binnen de EU-grenzen roamingkosten te laten vervallen. Het heeft lang geduurd, omdat men telecomproviders de kans wilde geven te wennen aan de lagere inkomsten. Al in 2007 werden maximumtarieven vastgesteld en vervolgens werden die elk jaar naar beneden bijgesteld. Dat heeft een enorme prijsdaling tot gevolg gehad: ruim 90%. Nu is het dan eindelijk zo ver dat het verbruik in de EU uit de thuisbundel komt. En zo vallen ook die grenzen weg. 

Fair use

Als je in Nederland een abonnement hebt met 100 minuten, 300 sms en 2 GB dan moet je die eenheden ook in de EU kunnen gebruiken. Zonder toeslagen, ook als je een prepaid maandbundel hebt. Dit geldt voor zowel nieuwe als oude abonnementen en pakketten. Speciale EU-tarieven en toeslagen komen dus te vervallen. Deze regulering is met name bedoeld voor vakantiegangers. Daarom mag je je telefoon maximaal 4 maanden per jaar in andere EU-landen gebruiken tegen nationale tarieven.  

Als algemene regel geldt: zolang je meer tijd thuis doorbrengt dan in het buitenland, of je je mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, kun je gebruikmaken van roam like at home. Dit wordt beschouwd als een redelijk gebruik van roamingdiensten (fair use policy oftewel FUP).

Als je nog langer gebruik maakt van roam like at home, kan je provider beginnen met het toepassen van een kleine vergoeding. Dit zal worden beperkt tot 3,2 cent per minuut van gesprek en 1 cent per sms. Voor data zal de maximale toeslag  € 7,7 per GB bedragen (per 15 juni 2017), dalend naar € 6 per GB (1 januari 2018), € 4,5 per GB (vanaf 1 januari 2019), € 3,5 per GB (1 januari 2020), € 3 per GB (vanaf 1 januari 2021) en tenslotte € 2,5 per GB (vanaf 1 januari 2022).

In welke landen geldt roam like at home vanaf 15 juni?

In alle 28 landen van de EU: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk. In IJsland, Liechtenstein, Noorwegen zal het kort na 15 juni worden ingevoerd.

Is alles al precies bekend?

Nee, niet alle providers hebben bekendgemaakt wat en hoe ze het precies gaan doen. En er kunnen beperkingen zijn. Ook consuWijzer, het adviesorgaan van de overheid, heeft het laatste nieuws over roaming nog niet gepubliceerd. Wij hebben de informatie die nu te vinden is op een rijtje gezet:

Provider Roam like at home
Ben Ja, vanaf 15 juni
Choozze Ja, nu al, met beperkingen
HEMA Gedeeltelijk, databundels al wel
KPN Onbekend, al wel bij nieuwste Zorgeloos abo's, 60 dagen
Kruidvat Mobiel Gedeeltelijk, databundels al wel
Robin Mobile Ja, nu al
Simyo Ja, vanaf 15 juni
Tele2 Ja, vanaf 7 juni
Telfort Ja, vanaf 15 juni
T-Mobile Ja, al wel bij nieuwste abo's, rest vanaf 15 juni. 60 dagen (met mogelijke uitbreiding)
Vodafone Ja, vanaf 1 juni
Vodafone prepaid Gedeeltelijk, You bundels al wel

Update 25-04 Vodafone

Al vanaf 1 juni kan elke Vodafone klant binnen de EU de mobiele telefoon gebruiken zonder extra kosten. De Red-abonnementen uit 2016 voldeden hier al aan, nu gaat dit ook gelden voor bestaande klanten, voor zowel abonnementen als prepaid(bundels). Extra voordeel voor klanten met een abonnement: roam like at home geldt ook in Zwitserland, Albanië en Turkije. Vodafone gaat de Fair Use Policy (FUP) toepassen die de EU voorgesteld heeft.

Raar! Soms duurder

Vreemd genoeg pakt deze regulering niet altijd gunstig uit. Want sommige EU-tarieven zijn lager dan de standaardtarieven bij een aantal prepaidproducten. Bijvoorbeeld met ALDI TALK kost 1 MB in de EU nu 24 cent en straks 29 cent. Bij AH Mobiel -met het standaard tarief- kost bellen 36 cent per minuut, met het huidige EU-tarief kost dit nu 23 cent… Maar meestal is het stukken goedkoper. Zeker als je een bundel hebt.

IN het buitenland, niet NAAR het buitenland

De EU-regulering gaat over roaming, het gebruik maken van een ander netwerk dan het eigen netwerk. Als je vanuit Nederland naar Italië belt of sms't  is daar geen sprake van. Daarom nog even voor alle duidelijkheid: bellen naar het buitenland valt hier buiten! Vergelijk op Bellen.com de tarieven voor goedkoop bellen naar het buitenland.

FAQ van de Europese Commissie

Houd Bellen.com in de gaten om als eerste te weten wat providers doen met roam like at home. Benieuwd wat de Europese Commissie ervan zegt? Lees de FAQ (Engels). En tot 15 juni geldt onze checklist!

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reageren

 • *
   
 • *
  Je e-mailadres wordt niet getoond op de website, en je ontvangt geen ongevraagde e-mail
   
 •  
  optional
 •