Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijna einde roamingtarieven - Net als thuis!

door Els Werkman 3 reacties

roam-tegeltje.jpgVanaf 17 juni 2017 bel je in de EU-landen 'net als thuis'. De Europese commissie is vanaf 2007 bezig om de roamingtarieven voor mobiel verkeer in de EU te verlagen en uniform te maken. Op 15 december maakte de EU bekend dat het project 'Roam like at Home' in 2017 afgesloten kan gaan worden. Na tien jaar is het dus bijna zover.

Consumenten en telecombedrijven

De Europese Commissie heeft het implementatie besluit gepresenteerd. Begin januari 2017 wordt het ondertekend. Bij dit project werd niet alleen gekeken naar de voordelen voor de consument (hoewel goedkope en eenvoudig getarifeerde mobiele communicatie voor de EU-burgers wel het belangrijkste speerpunt was), maar ook naar een manier waarop het grof geld verdienen door telecomaanbieders vervangen kon worden. En wel door 'normale' bedragen waarbij de aanbieders niet ten onder zouden gaan.

En op alle vlakken lijkt dit gelukt te zijn. De prijzen zijn de afgelopen jaren geleidelijk enorm gedaald, als reiziger in de EU hoef je niet langer bang te zijn voor de telefoonrekening. En de telecomaanbieders konden wennen aan de dalende inkomsten. Nu wordt het voor de consument nog makkelijker. Je hoeft geen vakantiebundel meer af te nemen bijvoorbeeld. Hoe dit in het echt gaat uitpakken, moet komende zomer nog blijken.

Roam Like Home.jpg
klik op de afbeelding voor vergroting

Onbeperkt

Heb je in Nederland een onbeperkt abonnement, dan zou je binnen de EU ook mogen verwachten onbeperkt te kunnen bellen/sms'en en internetten. Dat is niet helemaal waar. Het internetverbruik is in dat geval begrensd of liever gezegd dat mag begrensd worden. Dat komt omdat de aanbieders onderling moeten afrekenen en de 'wholesale' kosten per MB in rekening brengen. En die kosten zouden zodanig de pan uit kunnen rijzen dat de aanbieders eraan kapot gaan. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Bij abonnementen die in het thuisland onbeperkt data bieden tegen een lage prijs mag de klant in de EU verwachten dat hij of zij ten minste twee keer het aantal MB's kan gebruiken dat gekocht kan worden voor de maximale inkoopprijs per MB die momenteel vaststaat op € 0,05. 

Buitenlandse kaarten

In een aantal Europese landen kun je veel goedkoper internetten en/of bellen dan in Nederland. Je mag in deze landen zo'n product kopen en in gebruik nemen. Omdat in alle EU-landen de 'Roam like at Home' regel geldt zou je op die manier met bijvoorbeeld een Litouws simkaartje de Nederlandse tarieven kunnen omzeilen. Hier zijn ook beperkingen aan gesteld. Als aanbieders zien dat er vier maanden of meer gebruik gemaakt wordt van een simkaart in een ander land dan het thuisland, dan mogen ze de stekker eruit trekken.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reacties (3)

Geplaatst door: Chaton ()

Vodafone biedt op dit moment een abonnement aan met onbeperkt bellen, idem sms'en en 1,5 Gb voor de EU. Klinkt goed. Toch? Maar er staat ook: je krijgt er 20 min gratis bellen bij krijgt voor BELLEN VANUIT NEDERLAND NAAR EU. Dat doet belken rinkelen. Lees door en je ziet: Meer dan 20 min bellen (of een lager abonnement nemen) betekent € 0,81 p/min!!! Huh? Nederland is dus geen EU? Blijkbaar mag dit?

Geplaatst door: Val ()

Hoe dit uitpakt? Met een gigantische daling in kwaliteitsdiensten. Zit nu in Kroatie met een net afgesloten abonnement bij KPN waarbij binnen EU onbeperkt gebeld kan worden. Er is geen normaal gesprek te voeren, vertragingen van 3 seconden, geen verbinding kunnen maken. Totaal nutteloos. Via Facetime en Whatsapp bellen lukt wel zonder vertraging, maar via de 'normale' route, die waarschijnlijk ook gewoon VOIP is, krijgt KPN het niet voor elkaar. Nu al spijt van overstap. Voorheen betaalde bundel bij Vodafone, maar kon je in ieder geval mee bellen.

Geplaatst door: Marcia Hexspoor ()

Wat moet ik me voorstellen bij: dat hij of zij ten minste twee keer het aantal MB's kan gebruiken dat gekocht kan worden voor de maximale inkoopprijs per MB die momenteel vaststaat op € 0,05????
Kun je hier een concreet voorbeeld bij geven?
Om hoeveel GB gaat het?

Opmerking van de redactie op 27-12-2016
Of het om GB's gaat ligt aan het abonnement. Als je elke maand € 20 betaalt, dan deel je die 20 door 0,05, dat is 400 (MB). Je zou mogen aannemen dat je dan in ieder geval 800 MB per maand in de EU mag gebruiken. Hoe dit in de praktijk uitpakt moet nog blijken.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie