Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Bijna einde roamingtarieven - Net als thuis!

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

roam-tegeltje.jpgVanaf 17 juni 2017 bel je in de EU-landen 'net als thuis'. De Europese commissie is vanaf 2007 bezig om de roamingtarieven voor mobiel verkeer in de EU te verlagen en uniform te maken. Op 15 december maakte de EU bekend dat het project 'Roam like at Home' in 2017 afgesloten kan gaan worden. Na tien jaar is het dus bijna zover.

Consumenten en telecombedrijven

De Europese Commissie heeft het implementatie besluit gepresenteerd. Begin januari 2017 wordt het ondertekend. Bij dit project werd niet alleen gekeken naar de voordelen voor de consument (hoewel goedkope en eenvoudig getarifeerde mobiele communicatie voor de EU-burgers wel het belangrijkste speerpunt was), maar ook naar een manier waarop het grof geld verdienen door telecomaanbieders vervangen kon worden. En wel door 'normale' bedragen waarbij de aanbieders niet ten onder zouden gaan.

En op alle vlakken lijkt dit gelukt te zijn. De prijzen zijn de afgelopen jaren geleidelijk enorm gedaald, als reiziger in de EU hoef je niet langer bang te zijn voor de telefoonrekening. En de telecomaanbieders konden wennen aan de dalende inkomsten. Nu wordt het voor de consument nog makkelijker. Je hoeft geen vakantiebundel meer af te nemen bijvoorbeeld. Hoe dit in het echt gaat uitpakken, moet komende zomer nog blijken.

Roam Like Home.jpg
klik op de afbeelding voor vergroting

Onbeperkt

Heb je in Nederland een onbeperkt abonnement, dan zou je binnen de EU ook mogen verwachten onbeperkt te kunnen bellen/sms'en en internetten. Dat is niet helemaal waar. Het internetverbruik is in dat geval begrensd of liever gezegd dat mag begrensd worden. Dat komt omdat de aanbieders onderling moeten afrekenen en de 'wholesale' kosten per MB in rekening brengen. En die kosten zouden zodanig de pan uit kunnen rijzen dat de aanbieders eraan kapot gaan. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Bij abonnementen die in het thuisland onbeperkt data bieden tegen een lage prijs mag de klant in de EU verwachten dat hij of zij ten minste twee keer het aantal MB's kan gebruiken dat gekocht kan worden voor de maximale inkoopprijs per MB die momenteel vaststaat op € 0,05. 

Buitenlandse kaarten

In een aantal Europese landen kun je veel goedkoper internetten en/of bellen dan in Nederland. Je mag in deze landen zo'n product kopen en in gebruik nemen. Omdat in alle EU-landen de 'Roam like at Home' regel geldt zou je op die manier met bijvoorbeeld een Litouws simkaartje de Nederlandse tarieven kunnen omzeilen. Hier zijn ook beperkingen aan gesteld. Als aanbieders zien dat er vier maanden of meer gebruik gemaakt wordt van een simkaart in een ander land dan het thuisland, dan mogen ze de stekker eruit trekken.

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2016

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie