Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Eerste MMS-virus ontdekt

Mobieltjes worden nu ook al het doelwit van virusmakers. Dinsdag werd het eerste MMS-virus ontdekt, SymbOS.Commwarrior.A genaamd.

Tot nu toe zijn er aanwijzingen dat het virus zich alleen kan verspreiden via de Bluetooth-functie. Dit betekent dat een besmette telefoon alleen dichtstbijzijnde telefoons kan besmetten, binnen het bereik van de Bluetooth.

Volgens het Finse anti-virusonderzoeksbedrijf F-Secure is dit MMS-virus gemaakt in Rusland en bevat de volgende tekst: "OTMOP03KAM HET!". De tekst betekent zoiets als: "Nee tegen de hersendoden".

Hoewel mobiele bellers tot nu toe nog niet zoveel hinder hebben van virussen als computergebruikers, maken virusexperts zich grote zorgen. Zij denken dat het niet lang duurt voordat kwaadwillenden een virus maken dat zichzelf doorstuurt naar alle contacten in de adressenlijst. Een MMS-virus zou zich misschien wel net zo snel kunnen verspreiden als een e-mailvirus.

De telecombranche verwacht eveneens dat virussen vaker zullen opduiken maar vreest nog geen toestanden die vergelijkbaar zijn met die van de pc's. Daarvoor is er volgens kenners een te grote verscheidenheid in toegepaste technologieën.

Enkele weken geleden werd nog een virus ontdekt dat batterijen 'opvreet' van mobieltjes. Het ging volgens  F-Secure om de eerste, relatief onschadelijke, 'infectie' van mobieltjes.

Dat virus, Cabir geheten, verspreidde zich eveneens via het draadloze communicatiesysteem Bluetooth. De besmette toestellen waren geavanceerde Nokia 6600 toestellen die telefoon- en computerfuncties, als e-mail, combineren.

Gepubliceerd: woensdag 9 maart 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie