Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Eerste i-mode met UMTS van KPN

Vandaag introduceert KPN zijn eerste UMTS diensten voor consumenten op een mobiele telefoon. Na de introductie van de Mobile Connect Card voor laptop gebruikers in juli brengt KPN nu het eerste i-mode toestel met UMTS op de markt, de Z1010 van Sony Ericsson.

Naast videotelefonie en het bekijken van bewegende beelden   kan men nu ook mobiel internetten met breedband snelheid. Hierdoor verschijnen i-mode™ sites heel snel op het scherm. De meest opvallende nieuwe dienst is videotelefonie, waarmee mobiele bellers elkaar niet alleen kunnen horen, maar ook kunnen zien. Tijdens een gesprek kunnen gebruikers elkaar ook hun omgeving laten zien. Zo kan een makelaar klanten bijvoorbeeld een huis tonen en een aannemer kan de voortgang van de bouw ermee laten zien. Als beide gesprekspartners een geschikt toestel hebben en zich in het UMTS dekkingsgebied bevinden hoeft de videobeller alleen het 06-nummer in te toetsen en op de speciale videoknop te drukken om een videogesprek te houden.

Omdat niet iedereen meteen zal beschikken over een geschikte videotelefoon is het ook mogelijk om een videogesprek te houden met iemand achter een PC met webcam. KPN heeft hiervoor een speciale applicatie ontwikkeld die gratis gedownload kan worden. De PC-gebruiker krijgt dan een uniek telefoonnummer dat 'gevideobeld' kan worden vanaf het UMTS toestel. Bij Radio 538 bijvoorbeeld kunnen gebruikers live meekijken in de studio via een webcam terwijl zij luisteren naar de uitzending van Radio 538 of online-dochter Juize.FM.  Tot het einde van het jaar betaalt men hetzelfde voor videogesprekken als het gewone gesprekstarief in het abonnement.

Met de Z1010 is het ook mogelijk om scherpe foto's en video's snel te versturen of ontvangen. Ook nieuw is de mogelijkheid om tegelijk te bellen en i-mode te gebruiken. Naast het surfen op i-mode kan de Z1010 ook eenvoudig als breedband modem worden aangesloten op een laptop via Infrarood, Bluetooth of het bijgeleverde USB kabeltje, waardoor gebruikers snel mobiel toegang kunnen hebben tot het internet of het bedrijfsnetwerk.

Mobiele breedbanddiensten zijn te gebruiken waar KPN UMTS dekking biedt. Momenteel hebben zo'n 50 woonplaatsen UMTS dekking en het netwerk wordt voortdurend uitgebreid. Sinds het begin van de dienstverlening in juli is UMTS dekking bijgekomen in o.a. Groningen, Enschede, Nijmegen, Tilburg en Deventer. Eind 2004 zal de dekking naar verwachting 40% van de bevolking bedragen. Buiten het bereik van UMTS schakelen de diensten automatisch over op het landelijk dekkend GPRS netwerk. Alleen videotelefonie is dan niet mogelijk.

UMTS klanten van KPN kunnen ook videogesprekken houden met gebruikers op het Vodafone netwerk, mits beide gesprekspartners een geschikt toestel en UMTS dekking hebben. In tegenstelling tot Vodafone kunnen KPN klanten UMTS nu nog niet  over de grens gebruiken. In de loop van deze maand wordt dit wel mogelijk gemaakt, om te beginnen op het netwerk van KPN-dochter E-Plus in Duitsland. In de komende maanden wordt 'roaming' in steeds meer Europese landen mogelijk.

De Sony Ericsson Z1010 is verkrijgbaar vanaf €219, afhankelijk van het gekozen KPN abonnement. Vooralsnog is UMTS alleen beschikbaar voor KPN abonnees en dus niet voor prepaidklanten.

Gepubliceerd: maandag 11 oktober 2004
Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie