Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dure 0900-nummers aan banden

5 reacties

Staatssecretaris Heemskerk legt dure 0900-nummers en lange wachttijden aan banden. Het pakket aan maatregelen stuurde hij op 10 april naar de Tweede Kamer.

Voortaan moet vooraf duidelijk zijn hoeveel bellen naar een 0900-nummer kost. De consument moet in kennis zijn gesteld van dit maximum bedrag. De melding vooraf stimuleert de aanbieders om een acceptabel maximumbedrag te hanteren. Anders zal de beller snel ophangen en een andere manier van communicatie kiezen. Met de voorgestelde maatregelen worden de wachttijden bij 0900-nummers verder ontmoedigd en worden aanbieders meer gestimuleerd om te concurreren met scherpe gesprekstarieven.

Geschillencommissie
Heemskerk nam eerder al een breder pakket aan maatregelen voor consumentenbescherming bij 0900-nummers. Dit omvat een verplichte aansluiting voor nummerexploitanten bij een geschillencommissie en extra bevoegdheden voor Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA). Die kan aanbieders dwingen om een 0900-nummer uit te lucht te halen bij een vermoeden van misbruik, bijvoorbeeld als het een "loos" of "leeg" 0900 nummer betreft dat mensen in de wacht laat staan.

Heemskerk blijft de ontwikkelingen rond de wachttijden en de gesprekskosten nauwlettend volgen. Bijvoorbeeld via een jaarlijks marktonderzoek, dat na de zomer voor de tweede keer zal plaatsvinden.

Bellen naar 0900-nummers vanaf mobiel

Zie ook: 
19-3-2008 Nog dit jaar maximumtarief 0900-nummers

Reacties (5)

Geplaatst door: Mobiele Eenheid ()

Voor 0800 -nummers betaal je vanuit Nederland nooit kosten! Ik had het over 088 -nummers (zogenaamde `bedrijfscentrale-nummers`).

Naar 0800-nummers bellen met je mobiele telefoon vanuit het buitenland is een heel ander verhaal. Omdat je op dat moment gebruik maakt van de faciliteiten van het buitenlandse netwerk wordt dit gebruik met je provider afgerekend die dit ook weer gewoon netjes doorberekend aan jou. 0800 nummers zijn dus gratis maar NIET als je ze mobiel belt vanuit het buitenland!!!

Geplaatst door: mgin ()

Ik sta nogal te kijken dat ik voor 0800 nummers moet betalen. Kun je me uitleggen hoe dat precies werkt en waar ik kan zien hoeveel ik eigelijk betaal? Ik kijk nooit zo goed naar mijn rekeningen (stom dat weet ik). Ik ben wel graag gewaarschuwd. Dank je wel.

Geplaatst door: Joris ()

De Consumentenbond heeft een voorkeur voor het maximeren van het maximum. Dat wil zeggen, de overheid moet bepalen hoeveel een gesprek maximaal mag kosten. Wie is het hiermee eens?

Geplaatst door: Mobiele Eenheid ()

Nu de gaan ze hopelijk spoedig ook nog de 088-nummers aanpakken. Je ziet ze steeds vaker. Zogenaamd handig voor een bedrijf, maar wij, de bellers van deze bedrijven moeten ineens extra gaan betalen voor deze `handige` nummers! Want al heb ik nog zoveel belminuten... bellen naar een 088-nummer wordt apart afgerekend voor het tarief buiten je bundel! Eigenlijk zijn het dus een soort verkapte 0900-nummers!

Geplaatst door: Roland ()

Hallo,Even een reactie op het nieuws artikel. Het gaat om de zinsnede:

"Voortaan moet vooraf duidelijk zijn hoeveel bellen naar een 0900-nummer kost".Dit is nu ook al het geval. Wanneer je een 0900 nummer belt hoor je vooraf hoe duur zo een nummer kost. Ik weet niet wat we hiermee nu meer aan hebben. Ik zou liever zien dat je interlokale tarief betaald tijdens het wachten.

Opmerking van de redactie op 12-04-2008
Nu weet je hoeveel je per minuut moet betalen wanneer je naar een 0900-nummer belt; straks weet je vooraf wat je maximaal kwijt bent aan het gesprek. Door deze maatregel hoopt men dat bedrijven worden aangespoord om de wachttijd binnen de perken te houden. Immers, als je vooraf hoort dat het gesprek bijv. 1 euro kost, zul je vast geen uur in de wacht gezet worden!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie