Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Draadloze thuistelefoons afluisterbaar?

door Jeanet Woldring

Met een hack kunnen gesprekken via draadloze thuistelefoons makkelijk gevolgd en opgenomen worden. Dit blijkt uit een Duits onderzoek waar de Duitse tv in januari aandacht aan besteedde. NOVA  liet gisteren zien hoe goed de telefoons van onder meer overheidsinstanties beveiligd zijn.

Het bleek kinderlijk eenvoudig om de telefoon af te luisteren als aan één kant van een telefoongesprek gebruik wordt gemaakt van sommige typen digitale huistelefoons.

Het ging bijvoorbeeld om gesprekken tussen verschillende politiebureaus en meldingen van ongelukken door de politiemeldkamer. Ook een conversatie waarin een arts de resultaten van een bloedtest doorbelde, bleek zonder veel moeite te beluisteren. Er is niet meer voor nodig dan een laptop en een speciaal telefoonkaartje (PCMCIA) dat op internet te koop is voor 23 euro.

De hack is mogelijk, doordat een dect-toestel niet bij elk telefoontje aan een basisstation een authenticatie vraagt. Als het toestel ongemerkt is verbonden aan een ander basisstation, zal het toestel dat niet opmerken. 

Dit beveiligingslek heeft grote gevolgen volgens de Duitse onderzoekers. Zij zien twee oplossingen. Op korte termijn moeten alle dect-telefoons worden bijgewerkt, waardoor toestellen bij elk telefoontje authenticatie vragen aan het basisstation. Een betere oplossing voor de lange termijn is om de beveiliging van dect te vervangen door die van WiFi: met WPA2 zou het een stuk moeilijker worden om telefoontjes af te luisteren.

Vergelijking
Misschien tijd voor een vergelijking van wel- en niet afluisterbare decttelefoons? Immers, vrijwel alle types worden als 'veilig' aangeprezen door de toestelmakers... 

Zie Toestelwijzer voor vergelijking GSM toestellen

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie