Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Doorverbinden kan ongemerkt dure grap zijn

door Jeanet Woldring

De Consumentenautoriteit en telecomwaakhond OPTA waarschuwen voor hoge gesprekskosten bij het gebruik van doorverbinddiensten als 1850 en 1888. Veel mensen realiseren zich niet dat de teller óók blijft doorlopen na het doorverbinden naar het gezochte telefoonnummer.

De zogeheten nummerinformatiediensten laten de gesprekskosten wel weten aan het begin van het gesprek.  ,,Maar mensen begrijpen waarschijnlijk niet dat het héle gesprek 80 cent per minuut kost en niet alleen het doorverbinden,’’ zegt Cynthia Heijne van de OPTA in het Algemeen Dagblad van 27 juli.

Laten doorverbinden?
U kunt veel geld besparen door u niet te laten doorverbinden, maar zelf te bellen naar het opgevraagde nummer. De meeste nummerinformatiediensten sturen een gratis sms met daarin het gezochte nummer. U kunt dan beter zelf het gezochte nummer bellen.

Concurrentie
Wie voor 1 april 2007 een telefoonnummer zocht, kon terecht bij het nummer 118. Deze dienst is stopgezet als gevolg van een beslissing van het Ministerie van Economische Zaken om de concurrentie te bevorderen. Ter vervanging van 118 zijn zogeheten 18xy informatienummers toegekend. Naast deze viercijferige nummers zijn er ook informatiediensten die gebruik maken van achtcijferige 0900-nummers. 

Op Bellen.com kunt u de tarieven vergelijken van de opvolgers van 118. Hieruit blijkt dat bel1820 veruit het voordeligst is. U moet dan wel een reclameboodschap op de koop toe nemen. Voor 35 cent per minuut krijgt u de gewenste informatie. Bij concurrenten betaalt u ongeveer het dubbele, echter zonder reclame.

Kosten per gesprek of per minuut
Naast afrekening per minuut, zijn er ook aanbieders bij wie je per gesprek moet betalen. Bij de meesten betaal je 1.30 euro. Bellen.com deed een klein onderzoekje. Het bleek dat verschillende aanbieders niet (meer) actief zijn met nummerinformatie, althans de 18xy nummers 1806, 1813, 1814 en 1825 kun je niet vinden via een website. 

Wie zo'n informatiedienst  belt, hoort via een computerstem dat het nummer 1.30 euro per gesprek kost. 1828 van Ziggo is iets goedkoper met 1.09 euro, terwijl 0900-0818 het voordeligst is met één euro per gesprek. Merkwaardig genoeg liet de aanbieder van 0900-0818 weten dat de genoemde gesprekskosten inclusief doorverbinden zijn. 

Waarschuwing 
Via consuWijzer waarschuwt de OPTA consumenten voor de kosten van het doorverbinden. 

Meer informatie over nummerinformatiediensten (18xy)

 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie