Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis telefoonnummers mogen dat binnenkort niet meer doen. Vanaf 16 december zijn doorschakeldiensten naar 0800-nummers, die je kosteloos kunt bellen, verboden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat aanbieders actief controleren.

Volgens de ACM hebben bellers vaak niet door als ze via een betaalde doorschakeldienst zijn verbonden met een dienst die ze ook gratis kunnen bellen, zoals 0800-nummers van de Belastingtelefoon of de GGD. 

Wie zo’n nummer op internet opzoekt, wordt makkelijk op het verkeerde been gezet. Dat komt omdat advertenties van betaalde doorschakeldiensten vaak bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Ook als de doorschakeldiensten aangeven welke kosten eraan verbonden zijn, hebben veel bellers niet door dat ze via een betaalde dienst bellen. Omdat na het doorschakelen de belkosten tijdens het gesprek blijven oplopen – vaak rond een euro per minuut – kan de telefoonrekening onverwacht hoog uitkomen.

Doorschakelen via 0906-nummers verboden

Vanaf 16 december zijn doorschakeldiensten naar 0800-nummers (gratis informatienummers) verboden. Voor diensten met telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 is doorschakelen tegen betaling in vrijwel alle andere vormen ook verboden, zo meldt de toezichthouder.

Aanvullende maatregelen voor 18 xy-nummers

Ook voor nummers die beginnen met 18 worden de regels strenger.  Al blijft het wel toegestaan om via deze nummers tegen betaling door te schakelen, behalve naar 0800-nummers. Dat is onder meer omdat zulke diensten nuttig kunnen zijn voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met het opzoeken van telefoonnummers op internet.

Deze zogeheten 18xy-nummers krijgen te maken met aanvullende maatregelen.  Zo moeten bellers voordat ze worden doorgeschakeld een voorgeschreven tekst over de betaalde dienst te horen krijgen. Ook moeten bellers expliciet en ondubbelzinnig toestemming voor het doorschakelen geven. Geven ze geen toestemming, dan moet de verbinding direct worden verbroken. Verder gelden er strengere regels voor hoe de 18xy-diensten worden aangeboden en aangeprezen. Vanaf 16 december 2024 mag een gesprek via een 18xy-nummer maximaal 10 euro kosten.

ACM gaat actief controleren

Vanaf 16 december 2022 gaat de ACM bij alle actieve 0906-nummers en alle 18xy-nummers controleren of zij voldoen aan de nieuwe regels. Bij overtredingen kan de ACM een boete of een last onder dwangsom opleggen. Of de  telefoonnummers intrekken. Wie klachten heeft over doorschakeldiensten of abonnee-informatiediensten kan dit melden via ConsuWijzer.

Lees meer: Wat kost mobiel bellen naar 0900-nummers?

Geactualiseerd: woensdag 23 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie