Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

De allerbeste internetaanbieder is ...

11 reacties

XS4ALL is de allerbeste breedbandaanbieder van Nederland, gevolgd door @Home, Chello, Planet en Tiscali. Dat blijkt uit de Nationale Providertest, uitgevoerd door de tijdschriften PCM en Computer Idee, in samenwerking met iPing en Internetten.nl

Opzet nationale providertest
Om te weten te komen welke provider de beste breedbandaanbieder is, werd de snelheid, het dienstenpakket en de klantvriendelijkheid van de vijftien grootste internetproviders van Nederland getest.

Lezers van Computer Idee en PCM vormden een kritisch panel en vulden in totaal 3500 enquêteformulieren in. Het bedrijf iPing verrichte in januari en februari zo’n 870.000 metingen dankzij meer dan 10.000 gebruikers om de downloadsnelheid in een objectief cijfer uit te drukken. Internetten.nl beschikt over actuele gegevens van zo’n 200 kabel- en ADSL-abonnementen en zorgde voor de providergegevens.

Scores
Iedere provider kreeg vijf rapportcijfers t.w. op Downloadsnelheid, Functionaliteit (opgebouwd uit maximale grootte website, aantal pop-mailboxen, aantal e-mailaliassen, grootte mailbox en aanwezigheid spamfilter), Helpdesk (opgebouwd uit waardering van het panel, telefoontarief helpdesklijn en openingstijden helpdesk), Prijs/kwaliteit cijfer panel en Rapportcijfer voor de provider van het panel.

Het gemiddelde van deze afzonderlijke rapportcijfers leverde de totaalscore op. De prijs van het abonnement is niet verwerkt in een rapportcijfer omdat het aanbod daarvoor teveel verschilt volgens de onderzoekers.

Conclusies
Een paar opvallende conclusies uit de test:

  • Vooral bij de snellere ADSL-varianten worden de beloofde ADSL-snelheden bij lange na niet gehaald. Orange en Tele2 scoren hier het slechtst. Kabelaar Casema scoort daarentegen voorbeeldig.
  • Op het gebied van functionaliteit van het internetabonnement  laat Casema het echter afweten: weinig mailboxen en de grootte van de mailbox en de website is beperkt.
  • De hoge helpdeskscore van Xs4all verbloemt dat de provider in het weekend dagelijks slechts 5 uur en op werkdagen slechts 11 uur open is. Het panel waardeert de helpdesk van KPN met slechts een 5,7.
  • Het lezerspanel heeft ook cijfers gegeven voor de prijs/kwaliteit van de eigen provider. Speedlinq scoort daar erg hoog. Op de vraag ‘welk rapportcijfer geeft u uw provider’ krijgen Multikabel en Xs4all de hoogste cijfers, respectievelijk een 8,1 en 8,5.

Opgemerkt moet worden dat je zonder de context van de testresultaten geen goed beeld van het onderzoek krijgt. Sterker nog, het is absoluut noodzakelijk de volledige onderzoeksresultaten te lezen om bovenstaande conclusies op zijn merites te beoordelen. Zo zou je de slechte score van  Orange en Tele2 en de voorbeeldige score van Casema verkeerd kunnen interpreteren. 

Zou de prijs van het abonnement wél meegenomen worden, dan zagen de testresultaten er ongetwijfeld heel anders uit. XS4ALL krijgt dan ook terecht het predikaat 'prijzige winnaar' van Computer Idee.

Wat voor u de allerbeste provider is, hangt erg af van uw wensen. Heeft u extra mailboxen en een website nodig? Heeft u een handige buurman zodat u voor technische problemen de helpdesk niet hoeft te raadplegen? Wilt u telefonie en/of digitale televisie via dezelfde provider? Door op Internetten.nl een paar vragen te beantwoorden, krijgt u een actueel overzicht van alle providers die voldoen aan uw wensen.

Meer informatie over de Nationale Providertest vindt u op www.nationaleprovidertest.nl.  Hier vindt u onder andere alle test- en enquêteresultaten in de meest uitgebreide vorm terug. 

Reacties (11)

Geplaatst door: Hans B. ()

Jaitse,

Ik heb inmiddels IPB van KPN, als je alles bij elkaar rekent, valt de prijs/kwaliteit mee. Neem niet het duurdere, want dan ben je super duur uit. Go of Lite, trek je voordeel genoeg.

Daarbij let op als je vanaf KPN lijn gaat, verwacht opstart problemen, lijn moet totaal dood zijn voordat ze je overzetten. En eerlijk wat ik hier leest als dat een lijn van BBNed is, beloven doen ze, maar waarmaken, ho maar. Hier kan je echt opstart problemen verwachten als je van de KPN lijn afstapt. Stel je voor gaat via lijn van BBned of Versatel.

Dus kijk uit.

Geplaatst door: Hans B. ()

Jaitse,

Een goedkope provider kom je vanzelf wel achter (alles moet je in het leven ervaren, maar dat je spijt gaat krijgen, ja).

Ik geef maar een voorbeeld had Wanadoo/Orange Family, internet was prima, snelheid (beloven, maar echter niks is meer waar), maar telefonie was in 1 woord waardeloos.

Ik heb een test gedaan met mijn broer, had KPN Go (bekende pakket IPB), waarvan de snelheden vele malen lagerder moeten zijn. Een test met doawloaden van muziek, microsoft, zegt genoeg, dat weet je, met hoeveel KB etc.

Laat ik zeggen dat KPN, met IPB sneller was dan Orange. Dus trek je conclusie, kijk ook naar de kosten (telefoon helpdesk) etc en wat je erbij gelevert krijgt.

Mijn tip zal zijn wat bij je buren goed draait, kijk niet naar de kosten, neem dat.

Geplaatst door: Sander ()

Ik woon zelf in Utrecht en ik heb nooit problemen met Casema Ferry misschien is het alleen in Delft.

Geplaatst door: Dik ()

Je moet zeker overstappen op Compuserve, ik ben al jaren lid en nooit echte problemen gehad. Een geweldige helpdesk is er ook.Ik heb het pakket goud+voip en zojuist een mededeling gehad, dat er een upgdate op de server komt.Dus zij laten niets aan het toeval over. Dus CS.

Geplaatst door: Ferry ()

Je woont zeker niet in Delft, sander ?
Zo wel, dan lees jij de krant niet want `t heeft er vorige week zaterdag nog ingestaan.

En oh ja, KPN doet `t hier overigens wel goed met haar totaalpakket zelfs :D beter dan Casema

Geplaatst door: Michel ()

test je snelheid op www.speedtest.nl

Geplaatst door: Sander ()

Ik heb zelf Casema en deel van de mensen die ik ook ken hebben ook Casema. Ik ben zelf tevreden over Casema en ik snap niet waar Ferry het overheeft.

Geplaatst door: henk ()

@HOME op de tweede plek ? was laatst toch in kassa waren toen een van de slechtste providers ?

Geplaatst door: Ferry ()

Casema goed als kabelaar ? Waarom wil dat een hele stad als Delft er juist volledig van af ? Aldus de lokale kranten .

En Delft was toch de stad waa ze eerst hun hoofdvestiging hadden. 😉

Geplaatst door: Ferry ()

Casema goed als kabelaar ? Waarom wil dat een hele stad als Delft er juist volledig van af ? Aldus de lokale kranten 😉.

En Delft was toch de stad waa ze eerst hun hoofdvestiging hadden.

Geplaatst door: Jaitse ()

dat mag ook wel, xs4all is veels te duur. ik heb er nog een 40 euro abo, een oud hccnet abo dat is overgezet naar xs4all. maar ga binnenkort overstappen, ik overweeg compuserve, scheelt 600 euro per 2 jaar. heeft iemand daar goede of slechte ervaringen mee??
laatst werkte mn adsl niet, ik opbellen, bleek het net na 8 uur op een doordeweekse dag, bleek de helpdesk al gesloten, terwijl ik juist nog bij xs4all bleef omdat iedereen altijd zei dat ze hun zaakjes voor elkaar hadden, niet dus.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie