Datalek bij Facebook: zo kun je jezelf beschermen
door Margot Meendering Leestijd: 3 minuten
Je hoort er vaak over in het nieuws: datalekken bij grote bedrijven. Een goed wachtwoord is belangrijk om je gegevens te beschermen. Welkom01 of je eigen naam is niet goed genoeg. Niet iedere datalek is reden tot paniek. Desalniettemin is het van belang om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Hoe kun je jezelf nog meer beschermen tegen een datalek?
Datalek Facebook
Afgelopen week was er groot nieuws over een datalek bij Facebook. De gegevens van 5,4 miljoen Nederlandse gebruikers liggen daardoor op straat. Dit is ongeveer de helft van alle Nederlandse Facebook gebruikers. Klinkt heftig, maar in feite gaat het om gegevens die al beschikbaar waren, omdat mensen hun profiel openbaar hadden staan. Onder andere telefoonnummers, e-mailadressen en beroepen zijn terug te vinden in de gelekte gegevens. Mensen die hun telefoonnummer hadden afgeschermd zijn waarschijnlijk geen slachtoffer van het datalek.
Database
De vele gegevens die nu ‘gelekt’ zijn, bestaan dus eigenlijk uit informatie die al bekend was. Met als grootste verschil dat alle telefoonnummers en mailadressen nu bij elkaar in een geordende database staan. Zo’n database is vooral makkelijk voor oplichters. Zij kunnen zo makkelijker phishingmails of sms’jes sturen naar slachtoffers. Er zijn geen wachtwoorden buitgemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat criminelen bij al je gegevens en accounts kunnen door dit datalek.
Verklaring Facebook
Facebook zegt dat de gegevens al in september 2019 zijn buitgemaakt. Het bedrijf spreekt niet van een hackaanval, maar om een schending van gebruikersvoorwaarden. Iemand heeft (grootschalig) misbruik gemaakt van de functie om op Facebook te zoeken op telefoonnummer. Dit wordt scraping genoemd. Met deze techniek worden veel gegevens snel van internet verzameld. De manier waarop de gegevens in 2019 zijn verzameld is nu niet meer mogelijk.
Tips en tricks
Het BNNVara programma Kassa besteedt zaterdag 10 april aandacht aan het onderwerp en datalek. Op hun site geeft tech-expert Danny Mekić tips om jezelf te beschermen tegen een datalek.
Tip 1: Neem een e-simkaart
Steeds meer providers bieden een e-simkaart aan als tweede simkaart in je smartphone. Dit tweede telefoonnummer kun je gebruiken als je je ergens wilt aanmelden. Zo blijft je 'echte nummer' privé. Als dit tweede telefoonnummer uitlekt is dat minder erg.
Tip 2: Gebruik een uniek e-mailadres per website
Je kunt een e-mailadres aanmaken speciaal voor de website waar je je wilt aanmelden. Dit kan bijvoorbeeld via gmail. Stel: je mailadres is pietertje@gmail.com, dan kun je voor Facebook het adres pietertjefacebook@gmail.com gebruiken. Zo houd je je privémail gescheiden van social media en is de kans kleiner dat het gestolen wordt bij een datalek.
Tip 3: Maak een uniek wachtwoord aan
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik een uniek wachtwoord! Dus niet voor iedere website dezelfde. Als je wachtwoord dan een keer uitlekt hoef je niet bang te zijn voor al je andere accounts, omdat die een ander wachtwoord hebben. Om al je wachtwoorden te onthouden kun je in de appstore een wachtwoordmanager downloaden. Hierin kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.
Jouw 06-nummer gelekt door Facebook?
Is jouw telefoonnummer ook gelekt? Dat kun je in deze tool checken door je voornaam en achternaam in te vullen.
Wil je meer lezen over het beveiligen van je smartphone en de informatie die erop staat? Lees dan ook ons artikel "Alles over telefoonbeveiliging".

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.
Laatste nieuws
-
Column: Internet op vakantie draait om … elektriciteit?
24 jun Internetten en bellen op vakantie in het buitenland hoeft geen bill shock meer op te leveren. Wat is...
-
Column: Wifi thuis de zwakste schakel, maar hoe lang nog?
1 apr Is het echt nodig om wifi sneller en beter te maken? En waarom maken internetproviders reclame om wi...
-
Vanaf 31 maart stopt KPN met 3G, wat zijn de gevolgen?
1 apr KPN haalt stekker uit 3G-netwerk. Wat zijn de gevolgen?
-
Gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne
25 mrt Vanwege de situatie in Oekraïne kun je bij een aantal providers tijdelijk gratis bellen naar Oekraïn...
-
Simyo biedt nu ook telefoons aan bij abonnementen
1 feb Simyo biedt vanaf 1 februari 2022 mobiele toestellen aan. De provider bood eerst alleen sim only abo...