Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Datalek bij Facebook: zo kun je jezelf beschermen

door Margot Meendering Leestijd: 3 minuten

Je hoort er vaak over in het nieuws: datalekken bij grote bedrijven. Een goed wachtwoord is belangrijk om je gegevens te beschermen. Welkom01 of je eigen naam is niet goed genoeg. Niet iedere datalek is reden tot paniek. Desalniettemin is het van belang om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Hoe kun je jezelf nog meer beschermen tegen een datalek?

datalek Facebook

Datalek Facebook

Afgelopen week was er groot nieuws over een datalek bij Facebook. De gegevens van 5,4 miljoen Nederlandse gebruikers liggen daardoor op straat. Dit is ongeveer de helft van alle Nederlandse Facebook gebruikers. Klinkt heftig, maar in feite gaat het om gegevens die al beschikbaar waren, omdat mensen hun profiel openbaar hadden staan. Onder andere telefoonnummers, e-mailadressen en beroepen zijn terug te vinden in de gelekte gegevens. Mensen die hun telefoonnummer hadden afgeschermd zijn waarschijnlijk geen slachtoffer van het datalek.

Database

De vele gegevens die nu ‘gelekt’ zijn, bestaan dus eigenlijk uit informatie die al bekend was. Met als grootste verschil dat alle telefoonnummers en mailadressen nu bij elkaar in een geordende database staan. Zo’n database is vooral makkelijk voor oplichters. Zij kunnen zo makkelijker phishingmails of sms’jes sturen naar slachtoffers. Er zijn geen wachtwoorden buitgemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat criminelen bij al je gegevens en accounts kunnen door dit datalek.

Verklaring Facebook

Facebook zegt dat de gegevens al in september 2019 zijn buitgemaakt. Het bedrijf spreekt niet van een hackaanval, maar om een schending van gebruikersvoorwaarden. Iemand heeft (grootschalig) misbruik gemaakt van de functie om op Facebook te zoeken op telefoonnummer. Dit wordt scraping genoemd. Met deze techniek worden veel gegevens snel van internet verzameld. De manier waarop de gegevens in 2019 zijn verzameld is nu niet meer mogelijk.

Tips en tricks

Het BNNVara programma Kassa besteedt zaterdag 10 april aandacht aan het onderwerp en datalek. Op hun site geeft tech-expert Danny Mekić tips om jezelf te beschermen tegen een datalek.

Tip 1: Neem een e-simkaart

Steeds meer providers bieden een e-simkaart aan als tweede simkaart in je smartphone. Dit tweede telefoonnummer kun je gebruiken als je je ergens wilt aanmelden. Zo blijft je 'echte nummer' privé. Als dit tweede telefoonnummer uitlekt is dat minder erg.

Tip 2: Gebruik een uniek e-mailadres per website

Je kunt een e-mailadres aanmaken speciaal voor de website waar je je wilt aanmelden. Dit kan bijvoorbeeld via gmail. Stel: je mailadres is pietertje@gmail.com, dan kun je voor Facebook het adres pietertjefacebook@gmail.com gebruiken. Zo houd je je privémail gescheiden van social media en is de kans kleiner dat het gestolen wordt bij een datalek.

Tip 3: Maak een uniek wachtwoord aan

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik een uniek wachtwoord! Dus niet voor iedere website dezelfde. Als je wachtwoord dan een keer uitlekt hoef je niet bang te zijn voor al je andere accounts, omdat die een ander wachtwoord hebben. Om al je wachtwoorden te onthouden kun je in de appstore een wachtwoordmanager downloaden. Hierin kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Jouw 06-nummer gelekt door Facebook?

Is jouw telefoonnummer ook gelekt? Dat kun je in deze tool checken door je voornaam en achternaam in te vullen.

Wil je meer lezen over het beveiligen van je smartphone en de informatie die erop staat? Lees dan ook ons artikel "Alles over telefoonbeveiliging".

Geactualiseerd: vrijdag 9 april 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie