Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Datagebruik blijft stijgen

door Margot Meendering

Nederlanders hebben in 2018 gemiddeld zo'n 3,3 GB per maand aan mobiele data verbruikt. Dat blijkt na berekening van cijfers uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Opvallend is dat het gebruik van 4G internet in het laatste kwartaal van 2018 minder hard is gestegen dan in de rest van het jaar. Wat blijkt nog meer uit de cijfers van de telecomwaakhond?

Update 19-7-2019: De ACM heeft voor het eerst de Telecommonitor herzien en een nieuwe versie uitgebracht. Zo zijn er meer sms'jes verstuurd, is er meer gebeld en is er meer gebruik gemaakt van 4G dan eerder werd gemeld.  Daarnaast zijn de investeringen in vaste netwerken in 2018 naar boven bijgesteld naar 1,092 miljard euro. De conclusies van het onderzoek zijn ongewijzigd gebleven. In dit artikel zijn de grafieken en de alinea "Tele2 als enige gegroeid qua datagebruik" aangepast aan de hand van de herziene telecommonitor.

Grootste deel via 4G

Mobiel internet via 3G blijft dalen. Sinds 2016 worden de 4G netwerken al meer gebruikt dan de 3G netwerken. Dit is te verklaren doordat er steeds meer smartphones zijn die 4G ondersteunen en alle providers 4G aanbieden in hun abonnementen. De stijging van het 4G gebruik is te zien in onderstaande grafiek. 

Grafiek ACM telecommonitor. Het aantal verstuurde SMS'jes blijft afnemen
Bron: Telecommonitor 2018

Tele2 als enige gegroeid qua dataverbruik

Niet T-Mobile, zoals eerst te zien was in de telecommonitor, maar Tele2 is de enige provider die in het laatste kwartaal van 2018 is gegroeid op basis van dataverbruik. De andere providers zijn gelijk gebleven. De stijging van Tele2 zou te verklaren kunnen zijn door de onbepertke data abonnementen die de provider aanbiedt. KPN en Vodafone zijn in de herziene telecommonitor niet gedaald, maar gelijk gebleven. 

Grafiek telecommonitor 2018. Tele2 is de enige provider die is gegroeid op basis van datagebruik
Bron: Telecommonitor 2018

Vast en mobiel combineren

Steeds meer consumenten kiezen voor een alles-in-1 abonnement waar mobiel ook bij in zit. Deze klanten hebben dus één bundel met televisie, vaste telefonie, internet en mobiel. Deze abonnementsvorm wordt ook wel Quad Play genoemd. Aanbieders geven klanten korting of extra's, zoals extra data, wanneer ze een alles-in-1 abonnement met mobiel afsluiten.

Bellen en sms

Opvallend is dat het aantal verstuurde sms'jes blijft schommelen. Het aantal gebelde minuten is in 2018 wel duidelijk gedaald.

Op zoek naar een nieuw mobiel abonnement? Start je vergelijking

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Navigatie