ConsuWijzer: 'Elke app heeft een prijs'
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Download jij wel eens een gratis of goedkope app die toegang wil tot je locatie, contactpersonen of foto's? Waarschijnlijk klik je als zovelen dan direct op OK. En realiseer je je niet dat je ook vaak betaalt met gegevens. Daarom is ConsuWijzer de campagne gestart 'Elke app heeft een prijs'. Hoe houd je controle over wat een app van je weet?
Apps betalen met je persoonlijke gegevens
We downloaden inmiddels tientallen miljoenen apps per dag, maar die vragen allerlei persoonlijke gegevens en die data is een goudmijn voor bedrijven. Het doel van de campagne is om consumenten bewuster te maken over de persoonlijke gegevens die ze prijsgeven als ze een app installeren. Zonder dat je er bij stilstaat kan een app op ieder moment weten waar je bent, welke berichten je verstuurt en wat je internetgedrag is.Dit is kostbare informatie voor adverteerders, die met deze gegevens hun reclames beter op jou af kunnen stemmen.
Waarom is dit nodig?
Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak niet weten dat aanbieders van apps geld verdienen aan hun persoonlijke gegevens. En dat ze bij gratis apps in feite betalen met hun gegevens. De aanbieder van de app is verplicht de consument te informeren tot welke gegevens de app toegang wil, en wat er vervolgens mee wordt gedaan. Deze worden zelden gelezen. De meeste jongeren geven aan dat zij meestal niet de moeite nemen om de voorwaarden door te lezen.
Privacy
In het onderzoek geven jongeren aan dat ze veel belang hechten aan hun privacy online, maar als je vraagt naar concrete acties op dat punt blijkt dat ze niet veel moeite doen om hun privacy online te beschermen. Pas na een slechte ervaring neemt de bewustwording toe. Veel jongeren zeggen het geen probleem te vinden als een app gegevens verzamelt, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze niets te verbergen hebben. Maar vaak weten ze niet dat het bedrijf hun gegevens doorverkoopt en dat deze gegevens bij elkaar worden opgeteld tot een volledig profiel.
Hoe houd ik controle over wat een app van mij weet?
Wil een app toegang tot bepaalde gegevens en wil je dit liever niet? De beste oplossing is om de app simpelweg niet te installeren, aldus ConsuWijzer. Maar soms heb je een app nu eenmaal nodig of vind je de app heel handig. Wat zijn dan je mogelijkheden? Consuwijzer geeft tips hoe je controle houdt over apps. Ook kun je een klachtformulier invullen als je vindt dat een app onduidelijke of te lange voorwaarden heeft.
Doe de APPK-check op veiliginternetten

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...