Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Consumentenbond: verbied telefonische verkoop

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

telemarketing.PNGHet kabinet moet telefonische verkoop geheel verbieden. Dat eist de Consumentenbond, die erg veel misstanden ziet. Ook moet er een snelle invoering van een register voor incassobureaus komen. De oproep volgt op een waarschuwing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor malafide incassobureaus.

Agressieve incassobureaus

ConsuWijzer waarschuwt voor een netwerk van 6 incassobureaus die consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. Zowel de Consumentenbond als de toezichthouder krijgen veel klachten over de agressieve werkwijze van malafide bedrijven.

Totaalverbod op telemarketing

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) heeft onlangs wetgeving aangekondigd die telemarketing beperkt. Dat is volgens de Bond zeker een goede stap, maar niet genoeg: een totaalverbod zou veel beter zijn. In de plannen van Keijzer mag telefonische verkoop alleen als mensen expliciet toestemming hebben gegeven. Nu werkt het nog omgekeerd en moeten mensen zich registreren in het Bel-Me-Niet-Register.

Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond: 'Een verbod op telemarketing voorkomt dat de bedrijven voor wie de incassobureaus werken consumenten telefonisch kunnen benaderen. Daarnaast kan iedereen nu een incassobureau beginnen. Een verplicht incassoregister helpt om eisen te kunnen stellen aan de kwaliteit van de incassobureaus. En het maakt de aanpak van bureaus die zich niet aan de regels houden eenvoudiger.'

Ook gebeld door een incassobureau? 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft de volgende tips: 

  • Betaal de rekening niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen.
  • Controleer documenten of geluidsopnames met de informatie op ConsuWijzer.nl op rechtsgeldigheid;
    een overeenkomst is pas rechtsgeldig als u met het aanbod hebt ingestemd.
  • Hang de telefoon op wanneer het incassobureau u blijft lastig vallen. Negeer brieven of e-mails. Vaak houden ze na verloop van tijd vanzelf op.
  • Twijfelt u aan de juistheid van de rekening en moet u geld overmaken naar een buitenlands rekeningnummer, let dan extra goed op.
  • Meld onterechte incasso’s bij ConsuWijzer.
  • Doe aangifte bij de politie wanneer het incassobureau u bedreigt.

Lees ook: Telefonisch aanbod voor energiecontract? Zeg duidelijk nee!

Geactualiseerd: vrijdag 15 februari 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.