Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Wordt Facebook je volgende mobiele provider?

Op het eerste oog lijkt de introductie van Facebook Home, een app die een 'Facebook-schil' over de interface legt, een leukigheidje. Wie wat verder kijkt, ziet dat het op termijn kan uitgroeien tot een kleine coupe d'état op de mobiele markt.

De kreet 'mobile first' geldt al lang voor Facebook. Er zijn meer mobiele gebruikers dan op het vaste web. Dat gaat om honderden miljoenen mensen die meerdere malen per dag de app aanzetten om even berichtjes, gebbetjes en hartverscheurende verhalen uit hun omgeving opslurpen.

Begin deze maand schakelde het bedrijf van Mark Zuckerberg een tandje bij met de lancering van zijn nieuwe app voor Android: Facebook Home. In technische termen is het een skin en een quick launcher. Dat betekent in de praktijk: zodra een telefoon uit de slaapstand wordt gehaald, zie je direct foto's en berichten van vrienden, bekenden en de mensen die je niet durft te ontvrienden. Daarnaast is de chatfunctie zo veel verbeterd dat Google er jaloers op moet zijn. Berichtjes zijn op niet-indringende wijze altijd direct te lezen.

Ten opzichte van de vorige app is Home dieper in het besturingssysteem Android genesteld. Maar dat kan niet het einddoel zijn. Dit is nog maar versie 1.0.

Er zijn twee ontwikkelingen in de periferie die mobiele operators zorgen moeten baren. Allereerst neemt Home, net als Whatsapp, een deel van het berichtenverkeer over. Dat gaat direct ten koste van de SMS-omzetten. Daarnaast doet Facebook in een paar landen proeven met telefonie. En hoe. In Amerika, Canada, Duitsland en Engeland kunnen leden van Facebook via de Messenger gratis met elkaar telefoneren. Dat gaat via VoIP dus er komt geen spraaknetwerk van een operator bij aan te pas.

Het is een kwestie van tijd voor het bedrijf de VoIP-dienst in nog meer landen gaat aanbieden. Facebook heeft in Nederland 7,5 miljoen leden. De helft van de Nederlandse bevolking hoeft vanaf dat moment in principe nooit meer over de limiet van zijn belbundel te gaan. De databundel zal ook weinig last hebben van deze vorm van telefonie. Telefonie is echt een typisch voorbeeld van een applicatie die weinig bandbreedte vergt.

Mobiele telecomaanbieders moeten zich zachtjesaan achter de oren gaan krabben. Na de SMS-omzet verdampt binnenkort ook de spraakomzet. De echte slimmeriken daarentegen schieten niet in een stuip, maar volgen de suggestie van Strand Consult. Die stelt dat operators Facebook kunnen vragen om samen een lokale MVNO op te zetten. Zo verdient die operator in ieder geval nog iets aan de potentiële Goliath van telecomland.

Dit klinkt wellicht als een ver toekomstbeeld, maar het Nederlandse Ringcredible laat zien dat deze werkelijkheid al erg dichtbij is. Met deze app bel je nationaal en internationaal tegen spotprijzen naar binnen- en buitenland. Waarom? Alle verbindingen lopen via VoIP, enkel het afleveren op een vaste of mobiel net ergens in de wereld kost wat geld. Meer dan driehonderd mensen in Nederland installeerden de app inmiddels.

Het verhaal over gratis telefonie doet me denken aan een uitspraak van Googles topman Eric Schmidt in 2006. Hij schetste een toekomst waarin ook de mobiele telefoons gratis zouden zijn. Operators zouden meer subsidie gaan geven op toestellen waardoor de kosten voor de eindgebruiker omlaag gaan. In ruil daarvoor zouden ze meer gerichte reclame op hun scherm moeten accepteren. Google verdient meer reclamegeld en deelt de opbrengsten met de operators.

Klinkt mooi, gratis bellen én gratis telefoons. Net gratis bier. Dat bestaat ook niet. Het ruilmiddel is namelijk de persoonlijke gegevens van iedere telefoonbezitter.

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist.

Gepubliceerd: dinsdag 9 april 2013
Geactualiseerd: vrijdag 24 januari 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie