Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Wifi thuis de zwakste schakel, maar hoe lang nog?

door Erwin Boogert 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt nergens zo sterk als voor je wifi thuis. De grote internetproviders weten dat en zetten landelijke reclamecampagnes op om het wifi in Nederlandse huishoudens te verbeteren. Het is hun probleem niet eens!

mesh-wifi.png
Inderdaad, KPN, Ziggo en T-Mobile hebben eigenlijk niets met het wifi bij jou thuis te maken. Het is plat gezegd hun zorg niet. Wat wél hun zorg is, is dat wij hun helpdesk bellen voor hulp met ons wifi als het niet goed werkt. Elk belletje kost hen een paar euro en levert niets op.

Eigenlijk zitten de internetaanbieders in een knullige spagaat: ze leveren internet werkend af in de meterkast en krijgen klachten over iets dat niet van hen is. Elk huishouden bepaalt zelf hoe goed zijn wifi is door de tips voor sneller wifi te volgen. Lang niet iedereen doet dat. Als je goed oplet, zie je dat de grote drie dit probleem omkeren en er hun voordeel van maken. 

Sinds vorig jaar maken de internetproviders namelijk reclame over ons slechte wifi. De brutaliteit! Wij zitten thuis met de gebakken peren en op tv wordt dat nog eens lekker uitvergroot.

De reden is natuurlijk dat die commercials direct vertellen dat de betreffende aanbieder de oplossing in huis heeft voor het slechte wifi-bereik op je studeerkamer of de kinderzolder. Bij KPN heet het Superwifi , bij Ziggo Smartwifi en bij T-Mobile Wifi Plus. Dat zijn kastjes die je huurt of koopt. Ze verlengen het internetsignaal binnenhuis op basis van mesh-technologie. Mesh-technologie ís inderdaad beter dan de extenders en repeaters die je vaak ziet. 

Maar is het echt nodig om het wifi sneller, beter te maken? Het antwoord op die vraag lijkt een no-brainer, maar er zit meer achter. Goed wifi wordt komende jaren alleen maar belangrijker. Op dit moment zijn KPN, T-Mobile en Delta druk bezig glasvezel tot aan onze voordeuren te leggen. Als sprinkhanen trekken de mannen met oranje hesjes over Nederland. Dorp voor dorp, stad voor stad maken ze krasjes in het straatbeeld zodat wij internet krijgen met honderden megabits. 

Honderden megabits is een prachtige belofte, maar als er een verkeersdrempel op de Autobahn ligt, heb je er nog niets aan. Die drempel is dan jouw brakke wifi. Die moet weg. Vandaar de wifi-campagnes. 

(En dat je dan je eigen modem mag kiezen , is superhandig. Denk ook eens aan mesh-netwerken van Netgear Orbi, Fritzbox, TP Link of Google Nest)
 

Geactualiseerd: maandag 4 april 2022

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (2)

Geplaatst door: ano ()

Ooit waren hier veel meer berichten... nu maar enkele in een maand of 5

Geplaatst door: Rob ()

Waarom WiFi? Zet een 5g bakkie in huis en doe alles rechtstreeks op je telefoonlijn… vanaf mijn 5g-Watch tot aan mijn 5-g tablet en de oude wifi houd je tv aan de praat.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.