Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Welke laptop koop je voor school?

door Jeanet Woldring

chromebook.jpgHet lijkt zo’n simpele vraag voor middelbare scholieren, maar het antwoord is nu nog lastig. Maar ook op school lijken clouddiensten het te gaan winnen van veel te krachtige laptops waarop je apart software moet installeren.

Ik hoor de vraag regelmatig om me heen, ook tijdens de afgelopen feestdagen weer. Welke laptop koop je voor kinderen op de middelbare school? Verplicht zijn ze nog net niet, al verschilt dat per school, maar verdraaid handig op zijn minst. Tablets mogen trouwens ook. Leest handig, maar qua input zijn ze complexer dan laptops.

In de Verenigde Staten is het de Chromebook die snel opmars maakt in het middelbaar en hoger onderwijs. En dat is niet heel gek. Een Chromebook is in feite een laptop zonder besturingssysteem maar enkel met een browser (Google Chrome). In Chrome kun je zo ongeveer alles doen wat je op een normale laptop ook doet: Dropbox, Spotify, Docs, Spreadsheets, Mail, Agenda. Natuurlijk promoot Google zijn eigen diensten, maar niets is verplicht. Er wordt ook geen extra, lastig te verwijderen commerciële software meegeleverd.

Momenteel test ik een 13” Chromebook van Dell en dat werkt als een tierelier. Het stuk waaraan je moet wennen is dat je even moet bedenken welke software je het meest gebruikt en daarvoor de webversie opzoeken en ‘bookmarken’. De batterij gaat een hele werkdag mee en offline werken gaat prima.

Google probeert scholen er nu van te overtuigen dat ze beter Chromebooks kunnen nemen dan PC’s. Belangrijkste argument: ze zijn aanmerkelijk goedkoper in aanschaf en onderhoud.

Een belangrijk tegenargument van de Chromebooks is dat ze je nog dieper in de Googlewereld zuigen. Google is net de drugsdealer die het eerste shotje gratis geeft om een trouwe klant voor het leven te winnen. Search, Mail, Shopping, Photos en Android. Allemaal gratis en bijna onmisbaar geworden. Zoekopdrachten verraden je gedachten en intenties. De telefoon verraadt constant en zonder onderbreking waar je bent en wat je bezighoudt (je klikte ooit ‘Akkoord’). Alleen je vriendennetwerk kent Facebook beter. Tot zover Google. Daar komen we dit jaar vast nog op terug, gezien de immense mededingingsklacht van de Europa Commissie.

Het jaar 2016 zal in ieder geval het jaar van de clouds worden. Apps voor consumenten in de cloud, meer keuze voor ontwikkelaars en ongetwijfeld een reeks overnames.

Als je voor school of werk een laptop zoekt, kijk dan niet zozeer naar het besturingssysteem maar naar de kwaliteit van de hardware. Een goed scherm, toetsenbord en trackpad zijn het belangrijkst. De rest doe je toch wel vanuit de cloud. Processoren in de datacentra maken zelfs streaming gaming al mogelijk. Steam laat zien dat daar een markt voor is.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij wisselt van cloud en bewerkingsmachine alsof het een paar schoenen is.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie