Column: Wat een horror, dat thuiswerken
door Erwin Boogert Leestijd: 4 minuten
Half Nederland zit al weken thuis te werken en vindt dat meer dan prima. Ja, het is inspannend, maar je krijgt ook lekker veel werk verzet. Maar is dit onze toekomst? Daarvoor zal nog heel wat water door de Rijn moeten stromen.
Al bijna twee maanden zitten hele volksstammen thuis te werken aan een tafel in de huiskamer of de keuken. Vaak zitten er ook nog kinderen in de buurt of een partner die óók thuis de boel draaiend probeert te houden op het werk. Respect voor iedereen die alle ballen in de lucht houdt en na vallen weer opstaat. Niemand heeft je hiervoor opgeleid. Niemand heeft het boek gelezen.
Het nieuws van de afgelopen dagen is bemoedigend, want de teugels worden een beetje gevierd, maar dit grapje gaat nog kwartalen duren. Covid-19 is een virus dat ziek maakt. Zolang er geen vaccin is, blijft het gevaarlijk en levensbedreigend. Geen ontkomen aan. De norm van anderhalve meter sociale afstand wordt ook niet geleidelijk aan minder. Die blijft.
Basis: veiligheid, stabiliteit en de juiste voorzieningen
Toch zal er iets grondig moeten veranderen, want werken aan de keukentafel is niet goed voor je. Zelfs niet als de kinderen naar school zijn. Ergonomisch gezien zijn miljoenen werkplekken een grote Poolse landdag. Laat geen arbo-arts het maar niet zien, want die barst het zweet uit tot tussen de tenen. Toch zijn er een paar dingen om je thuiswerkplek te verbeteren. Een ergonoom van Arbo Unie somt ze hier op.
Minstens zo belangrijk als een goede werkplek is het gereedschap waarmee je werkt. Zoals een timmerman niet zonder een goede hamer en duimstok kan, kan de noodgedwongen digitale nomade niet zonder een goede digitale set-up. De basis: veiligheid, stabiliteit en de juiste voorzieningen.
Vlekkeloze internetverbinding
Een vlekkeloze internetverbinding is de basis van alles. Overweeg serieus om, als het maar even kan, een bekabeld thuisnetwerk aan te leggen. Bij voorkeur tot in alle kamers van het huis, maar in elk geval met een of twee ethernetpoorten per verdieping. Want: hoe minder wifi, hoe stabieler de verbindingen. Al was het maar omdat je dan geen kanaal hoeft te delen met de halve straat of de halve flat. Chaos in de lucht!
Mark Vletter van telecombedrijf Voys schreef een uitstekende gids om het wifi in je huis te optimaliseren. Zelf vul ik mijn het bekabelde thuisnetwerk aan met een meshnetwerk. Het voordeel van meshnetwerken: overal in en rondom huis zit je op hetzelfde wifi-accesspoint met behoud van snelheid. Kost een centje, maar dan heb je ook wat. Qua leveranciers kun je ruwweg kiezen uit: Fritz!, Google Nest Wifi, Netgear, TP Link en Ubiquiti (foei, wat een uitstekende hardware én software is dat).
Internet voor thuiswerkers is net als asfalt voor automobilisten: hoe meer er is en hoe soepeler het rijdt, hoe harder je kunt en zult gaan.
Nog een paar laatste tips voor thuiswerkers op basis van 15+ jaar ervaring:
1) gebruik 2 factor authentication als computersleutel Yubi of Nitrokey bijvoorbeeld; en bewaar ook de back-upcodes
2) besteed wachtwoordbeheer uit aan experts als 1Password, Dashlane of Keeper
3) installeer een multi-account containers in je browser: FF, GG
4) gebruik een VPN als Proton
5) versleutel je data in de cloud met Cryptomator
Mijn allerbelangrijkste tip echter voor beginnende thuiswerkers: behandel je huisomgeving tijdens de werkdag als de werkvloer. Werk in een aparte ruimte of omgeving, begin én eindig op tijd en kam je haar. Je weet nooit wanneer je onverwacht welke videocall in moet.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...