Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Wacht nog even met aanschaf domotica

Leestijd: 3 minuten

Als er een ding duidelijk werd tijdens elektronicabeurs CES dan is dat wel dat straks alle elektronica in huishoudens (domotica) met internet zijn verbonden. Fabrikanten en media zullen je er komend jaar gek mee maken, maar trap niet in hun gejubel.

De kachel thuis begint zachtjes op te warmen wanneer je van werk vertrekt. Zodra je de voordeur weer opent gaan de lampen en de radio vanzelf aan. En als de planten al een week onvoldoende water krijgen, sturen ze vanzelf een sms’je. “Dorst!” Zo ziet het huishouden van de toekomst er uit, als het aan de fabrikanten van ‘s werelds bekendste elektronica ligt. Tijdens de CES schetsten ze stuk voor stuk hun visie op de toekomst. Dat is een toekomst waarin ‘connected devices’ of het ‘internet of things’ centraal staat.

Samsung, bijvoorbeeld, belooft dat over twee jaar negentig procent van zijn nieuwe producten een internetverbinding heeft. Dat zijn niet alleen tablets en telefoons maar ook de wasmachines, koelkasten en natuurlijk televisies en speakers. Maar wat ik me moet voorstellen bij een stofzuiger of magnetron met internet? Geen idee nog.

Je zou verwachten dat partijen als Google en Apple ook op de CES staan met hun domoticaplatform (Android/Nest en Apple Homekit). Maar nee. Apple was zoals gebruikelijk in geen velden of wegen te bekennen. En Google liet het harde werk over aan zijn partners, onder wie Philips. Philips was een van de 15 partijen die toezegde dat zijn Hue-lampen via Android te bedienen zullen zijn.

Column domotica Erwin BoogertHardstikke hip natuurlijk die domotica en leuk om de mooie sier mee te maken op feestjes. Het probleem is echter dat er zo veel verschillende standaarden zijn. De apparaten die Nest ondersteunen, werken niet met Homekit en de spullen van Samsung zullen allereerst compatibel zijn met de standaarden van de Koreanen.

Natuurlijk zijn het de fabrikanten die bepalen of en welke platformen ze ondersteunen, maar dit speelveld is nieuw voor hen. Elektronicamakers bouwen spullen, geen software en diensten. Dat leren ze wel, maar ze zijn er nog geen meesters in. Wie nu een connected device koopt, loopt het risico datzelfde ding nog eens te moeten kopen omdat het toestel niet met zijn vriendjes van de toekomst kan praten.

En dan hebben we het nog niet eens over de kwetsbaarheid voor hackers en privacyvraagstukken rondom het uitwisselen en verwerken van data in de clouds. Straks wordt je huissysteem gehackt omdat die oude Hue-lamp niet meer geupdate wordt.

Genoeg reden dus om de markt voor domotica behoedzaam en met gerichte vragen te betreden.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. De eerste generatie domotica bracht hem nog niets passends.

Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.