Column: Wacht nog even met aanschaf domotica
Leestijd: 3 minuten
Als er een ding duidelijk werd tijdens elektronicabeurs CES dan is dat wel dat straks alle elektronica in huishoudens (domotica) met internet zijn verbonden. Fabrikanten en media zullen je er komend jaar gek mee maken, maar trap niet in hun gejubel.
De kachel thuis begint zachtjes op te warmen wanneer je van werk vertrekt. Zodra je de voordeur weer opent gaan de lampen en de radio vanzelf aan. En als de planten al een week onvoldoende water krijgen, sturen ze vanzelf een sms’je. “Dorst!” Zo ziet het huishouden van de toekomst er uit, als het aan de fabrikanten van ‘s werelds bekendste elektronica ligt. Tijdens de CES schetsten ze stuk voor stuk hun visie op de toekomst. Dat is een toekomst waarin ‘connected devices’ of het ‘internet of things’ centraal staat.
Samsung, bijvoorbeeld, belooft dat over twee jaar negentig procent van zijn nieuwe producten een internetverbinding heeft. Dat zijn niet alleen tablets en telefoons maar ook de wasmachines, koelkasten en natuurlijk televisies en speakers. Maar wat ik me moet voorstellen bij een stofzuiger of magnetron met internet? Geen idee nog.
Je zou verwachten dat partijen als Google en Apple ook op de CES staan met hun domoticaplatform (Android/Nest en Apple Homekit). Maar nee. Apple was zoals gebruikelijk in geen velden of wegen te bekennen. En Google liet het harde werk over aan zijn partners, onder wie Philips. Philips was een van de 15 partijen die toezegde dat zijn Hue-lampen via Android te bedienen zullen zijn.
Hardstikke hip natuurlijk die domotica en leuk om de mooie sier mee te maken op feestjes. Het probleem is echter dat er zo veel verschillende standaarden zijn. De apparaten die Nest ondersteunen, werken niet met Homekit en de spullen van Samsung zullen allereerst compatibel zijn met de standaarden van de Koreanen.
Natuurlijk zijn het de fabrikanten die bepalen of en welke platformen ze ondersteunen, maar dit speelveld is nieuw voor hen. Elektronicamakers bouwen spullen, geen software en diensten. Dat leren ze wel, maar ze zijn er nog geen meesters in. Wie nu een connected device koopt, loopt het risico datzelfde ding nog eens te moeten kopen omdat het toestel niet met zijn vriendjes van de toekomst kan praten.
En dan hebben we het nog niet eens over de kwetsbaarheid voor hackers en privacyvraagstukken rondom het uitwisselen en verwerken van data in de clouds. Straks wordt je huissysteem gehackt omdat die oude Hue-lamp niet meer geupdate wordt.
Genoeg reden dus om de markt voor domotica behoedzaam en met gerichte vragen te betreden.
*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. De eerste generatie domotica bracht hem nog niets passends.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...