Column: Verkiezingen ontkennen onze digitale wereld
door Erwin Boogert Leestijd: 4 minuten
De aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer laten duidelijk zien dat de politiek geen oog heeft voor een belangrijke leefwereld van haar electoraat: internet. Dat is niet alleen jammer, maar ook tegen het gevaarlijke aan.
Mijn grootouders hebben hun huis moeten ontvluchten omdat het er niet meer veilig was. Langer dan hen lief was, waren ze gescheiden van huis en haard en zelfs van hun kinderen. Die waren elders ondergebracht. Laat ik er direct maar bij vertellen dat dat plaatsvond in februari 1953 en dat de oorzaak lag in de watersnoodramp die Zeeland toen trof. Een onverwacht zware orkaan zweepte de springvloed toen tegen de veel te zwakke dijken op. Die begaven het en het water overspoelde grote delen van de provincie. De zee nam huizen, vee en mensenlevens op de wijze waarop ransomware vandaag de dag computers gijzelt.
Onze huidige digitale veiligheid is te vergelijken met die van de Zeeuwen in 1953. De meesten van ons draaien braaf een virusscannertje en denken dat daarmee alle gaten zijn dichtgetimmerd. Maar dat is niets meer dan een zandzakje voor je schuurdeur. Onze digitale veiligheid moet op een hoger niveau worden bekeken, op nationaal niveau.
Om te voorkomen dat Chinezen, Russen, Amerikanen en welke andere spionerende dieven afluisteren en inpikken, hebben we een nieuw Deltaplan nodig. Eigenlijk ben ik voor twee Deltaplannen: een tegen de klimaatverandering en een voor onze digitale veiligheid. Beiden gaan tot in de diepe kern over hoe onze levens zich in de komende decennia ontwikkelen.
Ik vind het intens jammer dat deze thema’s, bepalend voor onze toekomst, geen urgentie hebben en niet op de agenda’s van de politieke partijen staan richting de parlementsverkiezing. En dit is geen praatje uit idealisme, maar bittere noodzaak. Onze digitale infrastructuur moet veiliger om al die mooie verworvenheden te beschermen. Vergeet niet dat de Nederlandse interneteconomie 104 miljard euro groot is. En een andere reden is niet alleen economisch, maar ook persoonlijk. Nationale mogendheden, Facebook en Google zien verder achter onze achterdeur dan we ooit voor wenselijk hielden. We zijn niet meer weerbaar. We hebben geen dijken die ons kunnen beschermen. Want die orkaan, die komt er heus weer aan.
Als je naar de programma’s van de politieke partijen kijkt, zijn er - bij mijn weten - maar drie die zich serieus uitspreken over de bescherming van onze digitale veiligheid. Dat zijn D66, de Piratenpartij en - geloof het of niet - de Partij voor de Dieren. Kijk zelf maar.
Dit is geen klaagzang en ook geen stemadvies. Maar als je volksvertegenwoordiger niet praat over de bedreigingen van je toekomst dan moet je het zelf doen. Erover praten en veel vragen stellen.
Maar misschien kijken we liever naar oude vertrouwde veilige zaken als, zeg, een nieuwe Nokia 3310. Die haalde alle journaals ter wereld.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...