Column: Van blunderaar naar beste bundelaar
door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten
De telecomindustrie is verworden tot een misschien wel stoffige sector van dozenschuivers. Bijster veel innovatie zie je er niet meer. De spannende dingen komen uit de koker van derde partijen. Tijd dat dat gaat veranderen en dat de sector zichzelf opnieuw uitvindt.
Wie herinnert zich wat Vodafone en T-Mobile te vertellen hadden op het hoofdpodium van het Mobile World Congress in Barcelona vorige maand? Dat zullen er niet veel zijn want zoveel spannends brengen ze daar niet meer. Wel vreemd natuurlijk, omdat die beurs is uitgegroeid tot dé place to be voor alles en iedereen uit de digitale wereld.
Hardwarefabrikanten sparen hun nieuws op voor de Spaanse beurs en vullen er zalen waar een gemiddelde muzikant jaloers op zou zijn. Wie bij een event van Facebook wil zijn kan maar beter twee uur van tevoren in de rij gaan staan. En de mobiele netwerken zelf dan? Tja …
De operators lijkt op opa die op zijn eigen verjaardag aanschouwt hoe iedereen het naar zijn zin heeft. Af en toe brabbelt hij wat over 5G en internet of things, maar niemand luistert echt. Net als opa lijkt het alsof de operators vast zitten in hun eigen sleur.
Die sleur werd bij T-Mobile Nederland begin dit jaar doorbroken en je ziet direct een nieuw elan ontstaan. De oorzaak daarvan is eigenlijk een administratief dingetje. Nederland valt binnen moederbedrijf Deutsche Telekom niet meer onder Europa, maar onder Group Corporate Development (GCD). Bij de bank zou dat zoiets zijn als Bijzonder Beheer. Omdat Nederland qua ontwikkeling niet echt wil vlotten, want geen vast net, hoeft het niet meer aan Europese groepsverplichtingen te voldoen. Onder het nieuwe bewind wordt Nederland behandeld als een start-up waarbij GCD de venture capitalist is die er vol voor gaat.
Wat is dat nieuwe elan dan? Een prachtige bundel die voor 35 euro per maand onbeperkt telefonie en data in Europa geeft. En wie zijn best doen bij het klantenprogramma sprokkelt daar nog een terugkerende beloning van vijf euro per maand bij. Goeie deal als je het mij vraagt. Ik heb me laten vertellen dat grote groepen erop aanslaan.
De omzetten in de Nederlandse telecomsector zijn sinds 2008 met achttien procent gedaald. De vraag naar multiplaypakketten echter, combinaties van telefonie, internet en tv, stijgt juist. Het aantal multiplayabonnementen steeg tussen het tweede kwartaal van 2011 en het tweede kwartaal van 2016 van 4,5 miljoen aansluitingen naar 6,4 miljoen aansluitingen. Daarnaast zie je dat het mobiele dataverkeer van jaar op jaar verdubbelt.
Hieruit kan je opmaken wat Nederland wil: data drinken en bundeltjes diensten op een presenteerblaadje krijgen. Verrassend? Nee, niet echt toch. We hóuden van bundelaars. Dat verklaart het succes van knipselmap Blendle, de renaissance van e-mailnieuwsbrieven, de populariteit van Netflix en zelfs het succes van marktplaats bol.com, dat al lang geen pure webwinkel meer is.
Ik hoop dat T-Mobiles opleving een signaal is dat de anderen doet nadenken. Het is duidelijk dat het verschijnsel ‘telecombundel’ eindig is. Onbeperkter dan Unlimited wordt het niet. Tijd dus voor de dienstenbundelaar.
Doe mij maar een bundeltje met Privacy & Security-apps of … dat Entertainment ziet er ook wel leuk uit. Dat ook maar even proberen voor een maandje. Ah fijn, je kunt ook kiezen om geen Amerikaanse app te gebruiken en Europees werk voorrang te geven.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...