Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Tijd van telefonie en televisie is voorbij

door Erwin Boogert 1 reactie Leestijd: 3 minuten

"Waar komt dat geluid nou vandaan?!" Hoe lang het geleden is, weet ik niet meer. Wel wat het was. Iemand probeerde me te bellen maar ik had geen idee dat het betreffende oproepsignaal bij Whatsapp hoorde. Bestaat dat eigenlijk wel?

bellen-tv-via-internet-column.png

Waarom zou je via Whatsapp willen bellen als je ook gewoon kan chatten? Of bellen, wat dat aangaat. Het irriteerde me aanvankelijk. Inmiddels is het sentiment omgeslagen. Hoe minder kliks naar iemands stem hoe fijner. En aangezien ik nu eenmaal vaker chat dan bel, vervult het een behoefte.

Aan deze scène moest ik denken toen ik nieuwe cijfers van het CBS zag over ons internetgebruik. En dan niet wat we op het web en met apps doen maar met telefonie en televisie. Die twee media waren tot voor een aantal jaar geleden echt totaal gescheiden van internet. Nu kunnen ze niet meer zonder.

Die gedragsverandering is er eigenlijk ingeslopen zonder dat we het merkten. Het CBS benoemt het zo: zes jaar geleden belde 34 procent van de jongelui tot 25 jaar via internet. Nu is dat 77 procent. Bij ouderen (75+) is dat nu 34 procent waar het vier procent was. Je zal maar een KPN zijn.

Ook televisie is totaal veranderd zonder dat we het doorhebben. De meeste tv's beschikken wel over internet. En wat gaan mensen dan doen? Geloof het of niet: radio luisteren. Bijna een op drie mediaconsumenten in Nederland luistert radio via zijn televisie (28%). En eerlijk is eerlijk, sinds ik een Chromecast heb is mijn tv ook in de war. Eigenlijk is hij het slaafje van m'n telefoon. Podcasts, Spotify, foto's of YouTube gaan allemaal met een veeg maar het grote scherm. BN'ers op reis of late night-gebabbel (al die meninkjes, pfff) interesseren me niet zo.

Natuurlijk ben ik niet uniek. Televisie via internet wint zo rap terrein dat ze in Hilversum peentjes zweten. Om de zoveel maanden strooit Google met wat cijfertjes die laten zien hóe erg het kijkgedrag op tv verandert. In oktober 2017 werd er dagelijks 100 miljoen uur YouTube gekeken op televisie. In januari 2018 was dat 150 miljoen uur en in juni 2018 was dat al 180 miljoen uur. Nu snap je waarom YouTube om de haverklap vraagt of je een proefabonnement op zijn premiumdienst wil proberen (Nee, stop met vragen!).

Net als toen ik via WhatsApp het eerste telefoontje kreeg, horen  telco's wereldwijd ook onbekende geluidjes om zich heen. Het zijn hun klanten die met trappelvoeten laten horen dat ze weglopen. Waarom apart betalen voor telefonie? Waarom nog een abonnement op een pakket tv-zenders met gegons en gebabbel?

Operators wisten dat dit moment zou komen. Ze investeerden afgelopen jaren in procesoptimalisatie en kostenbesparingen. Het wordt tijd dat ze hun nek uitsteken. Het is tijd voor heuse nieuwe producten en diensten. Proefkonijnen zat.

Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: mc ()

hoe werkt het?
hoe kan ik instellen bellen via internet?

Opmerking van de redactie op 06-11-2018
Bellen via internet? Dat kan op verschillende manieren. In sommige gevallen is het bellen gratis. Lees hier alles over de voor- en nadelen, uiteenlopende methoden en eventuele kosten: https://www.bellen.com/mobiel/bellen-via-het-internet-voip
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie