Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Telefoon van de toekomst is een auto

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

De opkomst van smartphones en mobiel internet zegt verrassend veel over de toekomst van de auto-industrie. De dagen van autofabrikanten als Audi, Mercedes als Renault zijn geteld en de weg ligt open voor Tesla, Rivian en BYD. Bedenk: wie kende vier jaar geleden Oppo, Huawei of Xiaomi?

column-elektrische-autos-apps-software.png

Een heel duidelijk signaal dat het deze kant op gaat, is nieuws van de Taiwanese fabrikant Foxconn vorige maand. Ze gaan elektrische auto’s maken. En niet zomaar een paar. Nee. Het doel is dat ze over zeven jaar onderdelen leveren voor tien procent van de nieuwe e-auto's. Waarom is dat zo opmerkelijk? We hebben het hier over het bedrijf dat alle iPhones maakt. Hun supergestandaardiseerde autoplatform MIH wordt ‘het Android voor elektrische auto’s’.

De Taiwanezen worden hierdoor minder afhankelijk van die ene grote opdrachtgever, maar ze nemen ook controle over hun eigen toekomst. Ze ontwikkelen zich van aannemer nu naar architect van voertuigen van de toekomst. Valt iets voor te zeggen. En waarom zouden ze het niet kunnen? Foxconn is vooral een hele goede fabrikant die op hele grote schaal elektronica maakt. In het geval van de elektrische auto’s zit het scherm ín het hoesje, is de accu wat groter en zitten er vier wielen en stoelen aan het scherm vast. 

Ok, dat is misschien iets te gesimplificeerd, maar de essentie klopt. Bovendien: als je ziet met welke e-auto’s zelfs de duurste fabrikanten nu op de markt komen dan is het net alsof je naar uitstervende dinosaurussen kijkt. Vergeleken met de telecommarkt is het alsof je belt met een telefoon van Alcatel, SonyEricsson, HTC, Motorola of Blackberry. Die waren ooit hip. Echt waar. Sommige hadden zelfs een kleurenscherm!

We kunnen er niet omheen om Tesla hier te noemen als hét lichtend voorbeeld. De goudstandaard die de iPhone in 2007 werd in de telecomwereld en nog steeds is. 

Een Tesla lijkt meer op een smartphone dan je zou denken. Je koopt bijvoorbeeld eenmaal de hardware en krijgt met grote regelmaat software-updates die de auto beter maken. Er bestaat ook zoiets als een premium softwarepakket. Dat maakt de auto helemaal zelfkijkend en -rijdend. Software-updates worden natuurlijk over-the-air verspreid, end-to-end versleuteld. Je ziet het: die auto is internet of things op wielen. 

Interessant is ook dat de hardware met de kwartalen goedkoper wordt maar de prijs van de software blijft stijgen. Sóftware-updates bepalen de waarde van de auto. 

Maar daarmee zijn we er nog niet. Het grote beeldscherm rechts naast het stuur vervult dezelfde rol als die van een smartphone. Je kunt apps downloaden en installeren op je auto. Echt waar. Denk aan: Netflix, YouTube, Spotify en Twitch, maar ook Google Maps, karaoke en verscheidene games. De meeste van deze apps doen het alleen als de auto geparkeerd staat. Dat ‘slot’ gaat er vanaf zodra de  zelfrijdende Tesla van lokale overheden de weg op mag. Dan hoef je immers niet meer te sturen en heb je tijd voor entertainment. Of videovergaderingen. Of analyses van zakelijke spreadsheets. Dit alles komt dan natuurlijk uit de Tesla App Store. 

Zie je waar dit naartoe gaat? Elektrische auto’s zijn de internetapparaten van de toekomst. Moet je niet met een lege accu komen te staan natuurlijk.

Oh ja, een teken aan de wand voor de auto-industrie: Mercedes is al afgehaakt. Dat beseft dat de strijd op het gebied van zelfrijdende auto’s verloren is. Dat terwijl de wedstrijd nog niet eens echt is begonnen. 

Geactualiseerd: maandag 2 november 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie