Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Telecomtoppers zijn kleerloze keizers

Nieuwe marktpartijen als Google en Apple rennen rondjes om de gevestigde orde, zelfs op het Spaanse jaarfeest van de mobiele telecombranche. Het probleem: de operators hebben het nog niet door.

Ieder jaar vindt in februari in Barcelona hét evenement van de telecombranche plaats: het Mobile World Congress. Bestuursvoorzitter, telefoonfabrikanten en steeds vaker ook politici komen om hun mooiste producten en beste innovaties met de wereld te delen. Niet zelden worden de podia ook gebruikt voor politieke steekspelletjes.

 Dit jaar deden paneldiscussies van de belangrijkste directeuren soms denken aan het sprookje van de keizer zonder kleren van Roald Dahl. Rob Conway van de GSMA en Vittorio Colao van Vodafone hielden hun duizenden koppen tellende publiek voor (voorbeeld), dat de telecombranche als nagenoeg enige de krimpende economieën weer op gang kunnen helpen en dat nieuwe telecompartijen als Google, Apple en profielensites naar de pijpen van de operators moeten dansen.

Niemand wist deze rijke keizers met miljarden volgelingen te vertellen dat ze bijna in hun onderbroek staan.

Tijdens het Mobile World Congress werd namelijk duidelijk dat de marktkrachten aan het veranderen zijn. En snel. Het kernwoord in die verschuiving is: mobiel internet.

Toestelfabrikanten hebben zeker afgelopen jaar bewezen dat ze níet kunnen bedenken wat hun klanten willen. Een buitenstaander was nodig om te laten zien waar consumenten echt behoefte aan hebben. Apple bracht in juli de iPhone 3G op de markt en verkocht in West-Europa in 12 maanden 4,4 miljoen smartphones. Alle andere smartphone-verkopers zagen in die periode de afzet dalen. In Barcelona bleek dat de traditionele toestelmakers vooral heel goed hebben gekeken naar de iPhone voor inspiratie.

SonyEricsson toonde een telefoon met 12 megapixels, Samsung een toestel dat HD kan filmen en weergeven en LG vond in de iPhone inspiratie om een 3D-interface in te bouwen. Toch zijn dit wedstrijdjes ‘Wie kan het verst plassen?’ met het spook dat over de beurs rond zwief: Apple. De computerfabrikant was echter in geen velden of wegen te vinden, noch op de podia noch op de beursvloer.

Zoals Apple de smartphone-markt kaapt, zo pikken internetbedrijven land op het gebied van mobiel internet. Uit een Engels onderzoek blijkt dat Google, Yahoo, Microsoft en profielensite Facebook verantwoordelijk zijn voor de bulk van het mobiele internetverkeer. Geen operator heeft een portaal dat zich wezenlijk van de anderen weet te onderscheiden. In Nederland zijn de grootste partijen Hyves, de Publieke Omroep en Nu.nl.

“We zijn geen bitboeren die louter verkeer doorgeven”, zei Vodafones topman Colao. Maar wat in de praktijk de meerwaarde van de operator is op het gebied van mobiel internet, kon hij niemand duidelijk maken.
 
In Spanje bleek ook wat het volgende strijdtoneel is voor de mobiele aanbieders en de internetbedrijven. Dat is het adresboek van de mobiele telefoon. Nu is het nog zo dat je je adresboek kwijt bent, als je van telefoon wisselt. Dat is binnenkort verleden tijd.

Wie een toestel koopt met Googles Android, zoals de G1, wordt door Google verplicht om zijn agenda en adresboek te synchroniseren met de servers van de technologiegigant. Verlies je je telefoon? Met een druk op de knop is je volgende Android-toestel gesynchroniseerd en gevuld met je vertrouwde persoonlijke data. Apple en Nokia hebben vergelijkbare diensten. Vodafone heeft die ook, maar promoot zijn Zyb.com amper onder het grote publiek.

Een slimme ‘hack’ is afkomstig van Skype. Skype gaat vanaf de tweede helft van dit jaar zijn bel- en chatsoftware in álle Nokia’s uit de N-serie voorinstalleren. In Nokia’s adresboek is te zien welke vrienden of bekenden op dat moment online zijn. Die contacten zijn via mobiel internet gratis te bellen.

Een paar telecomkeizers erkennen deze bedreigingen van hun marktposities. Ze ondernemen projecten om tegengas te geven (OMTP Bondi, ONE API, RSC). Wéér gaat het hier om kopieën, láte kopieën, van initiatieven uit de internetmarkt. Bedrijven als Google, Microsoft en Facebook hebben al lang vergelijkbare kweekgronden waar externe ontwikkelaars hun mobiele diensten op kunnen bouwen. De initiatieven van de operators moeten nog verschijnen in hun definitieve vorm.

De nieuwe toetreders zijn in wezen te vergelijken met de oude Romeinen. In plaats van hun cultuur en gebruiken op te leggen, vermengen ze hun ‘exotische’ cultuur met de lokale. Dat leidde tot eeuwen van economische en technische voorspoed.

Skype liet zien dat ‘samenwerking’ geen vies woord is. In Engeland bracht het op het netwerk van operator 3 een Skypephone op de markt. Negenenzeventig procent van de kopers van dat toestel was een nieuwe klant voor 3 en de omzet van die klantengroep lag 20 procent hoger dan het gemiddelde van de andere 3-klanten. De opvolger is ook al beschikbaar.

Operator Orange nam in België en Frankrijk de proef op de som. Het stelde een abonnement op voor jongeren dat speciaal was bedoeld om te surfen op profielensite. Alle dataverkeer naar Hyves-achtige sites is gratis, verkeer daar buiten kost geld. Het resultaat: Orange overschreed zijn eigen doelstellingen met 20 procent, vertelde Olaf Swantee.

De marktbenadering van de Romeinse keizers was kennelijk zo gek nog niet. Ze eindigden hun tijdperk wel met kleerscheuren, maar stonden voor hun volk niet in hun onderbroek.

Erwin Boogert 27 februari 2009. Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel. 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie