Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Telecom in 2020 wordt echt leuk

door Erwin Boogert 1 reactie Leestijd: 3 minuten

De handschoenen zijn uit. Het vuistgevecht gaat beginnen. KPN en T-Mobile brengen nieuwe abonnementen uit en de Duitsers in magenta hebben de eerste blauwe plek al te pakken. Is ‘het nieuwe Xs4all’ de lachende derde?

column-telecom-nieuwsbrief-november.pngSaai is het allerminst op de Nederlandse internet- en telecommarkt. T-Mobile heeft de overname van Tele2 afgerond en is nu groot genoeg om serieus mee te spelen op de mobiele én de vaste markt. Okay, die half miljoen vaste breedbandklanten stellen verhoudingsgewijs niet veel voor, maar de wil is er om te vechten voor marktaandeel. 

KPN zag dat natuurlijk aankomen en lanceerde begin oktober een nieuw abonnementenmodel. En als je er naar kijkt, kun je niet anders denken dan: “Eíndelijk gaat dit ergens op lijken”. Ze claimen met Hussel  de eerste in Europa te zijn die vast en mobiel op een menukaart zet waar de klant zonder verplichte koppelverkoop uit mag kiezen. Klinkt heel innovatief, maar het zegt vooral iets over de oogkleppen van de rest van Europa. Waarom nu pas?

Ik juich overigens de koppeling met internetdiensten toe. Op diezelfde menukaart staan namelijk ook abonnementen voor Spotify, Netflix en Fox Sports en Film 1. Immers, internet en telecom zelf zijn nutsdiensten waar je geen emotie bij hebt. Het is er, moet het doen en mag niet duur zijn. Het wordt pas interessant als je er extraatjes bij kunt kopen. Dat zijn nu een paar no-brainers, maar hopelijk leidt het tot meer en zet KPN zijn inkoopkracht in bij softwareleveranciers, appmakers en fabrikanten van slimme hardware. T-Mobile doet dit al, vraagbundeling. Maar dan wel op een andere, rare manier. 

Onlangs besloot het bedrijf om al het internetverkeer van klanten van T-Mobile Thuis niet meer via Amsterdam de wereld in te sturen, maar eerst naar Duitsland. Internetknooppunt DTAG staat nu niet echt bekend als het snelste knooppunt, dus acuut protesteerden abonnees van de provider. Deze digitale bypass is dan wel teruggedraaid, maar je kunt er gif op innemen dat het verkeer op een onbewaakt moment weer zal worden omgeleid. Het punt is dat jouw Netflix, Twitch, Stadia en andere online diensten dan iets minder snel zullen aanvoelen. Net genoeg om irritant te zijn. De contentaanbieders zullen de portemonnee moeten trekken voor toegang tot een spitsstrook bij Deutsche Telekom/T-Mobile naar jouw huis. En voilà: een nieuwe bron van inkomsten voor de telco, betaald door Netflix.
 
Het sneue voor T-Mobile is dat ze echt nét nu een nieuw smeuïg abonnement op de markt zetten: onbeperkt vast internet voor 25 euro en onbeperkt mobiel internet voor 25 euro. Je weet nu wie die ‘korting’ gaat betalen. Indirect zijn wij dat zelf.

En alsof deze ontwikkelingen nog niet genoeg zijn, wordt er binnenkort een jonkie geboren: ‘het nieuwe XS4all’. Het oude wordt vermoedelijk door KPN om zeep geholpen omdat die zijn merkenportfolio wil opschonen. Zo verdween Telfort al en zo verdwijnt Xs4all. Het aardige is nu dat klanten, sympathisanten en oud-medewerkers dat niet zomaar laten gebeuren. Zo gaan komende maanden via een crowdfundactie geld ophalen bij het grote publiek. Je kunt al meedoen vanaf vijftig euro. Dit wordt geen provider van grote bazen, maar eentje van jou en mij. 
Dat is nog eens leuke marktdynamiek. En als de initiatiefnemers hun beloftes nakomen, krijgen we daarmee een provider die vocaal is en - zoals Xs4all vroeger echt deed - ook opkomt voor onze burgerrechten. 

Toch raar dat KPN dat zomaar laat schieten.

Geactualiseerd: dinsdag 5 november 2019

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: Bernard ()

De opvolger van XS4ALL heeft binnen een dag ruim een miljoen euro aan crowdfunding opgehaald. Daarmee is het eerste doel zo goed als gehaald en kan er een begin worden gemaakt met een nieuwe provider. De teller staat inmiddels al op ruim 2 miljoen euro: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/planb/. De nieuwe aanbieder wordt op 11 november, om 11:11:11 uur, officieel gelanceerd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.