Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Telco’s in de mineur, geen WK-gejuich

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Het einde van 2022 nadert en traditioneel zie je in deze periode prijzenfestivals en koopjesdagen. Maar wat zijn de telecomproviders stil. Misschien is het wel stilte voor de storm. Prijsverhogingen?

column-verhoging-telecomprijzen-energierekening.png

Een groot feest is het deze weken bij de webwinkels. Prime Day (twee keer), Black Friday, Sinterklaas, Kerst en natuurlijk ook het WK Voetbal. Niemand zal de gelegenheid laten passeren om met koopjes zijn magazijnen sneller te legen of een paar extra abonnees te winnen. 

Coolblue, om maar een winkel te noemen, springt van feest naar feest. Kijk je naar het WK-aanbod dan schermen ze met tv’s, koelkasten, frituren en natuurlijk koptelefoons. Lekker hard genieten zonder de buren of ongeïnteresseerde partner lastig te vallen. Maar wat schetst mijn verbazing? Geen van de grote telecomaanbieders viert echt serieus feest. 

Okay, KPN een beetje. Dat geeft een Philips-televisie weg aan diegenen die een nieuw abonnement afsluiten. Verder is het aanbod bijzonder karig. En dat terwijl mensen juíst in deze tijd op zoek zijn naar deals en koopjes. 

De krimpende economie dwingt ons allemaal ertoe om de hand op de knip te houden en duurzamer te shoppen. En dat gebeurt dus ook. Van verscheidene webwinkels hoor ik dat de klandizie sinds de zomervakantie is opgedroogd. Mensen hebben de grote aankopen al gedaan, tijdens of net na corona. De budgetten zijn op, het gas wordt duurder en de winter moet nog beginnen. 

Als er een periode is waarin telecomaanbieders alle registers kunnen opentrekken dan is het wel in deze laatste weken van 2022. Of … zijn ze dan dief van eigen portemonnee? Want waarom zou je nieuwe klanten tegen korting aansluiten als dat in 2023 juist tegen een hoger tarief kan?

Niet alleen bij ons thuis gaat de stroomrekening omhoog, maar ook bij de providers. Een snelle blik op de duurzaamheidsverslagen van KPN en Vodafone laat zien dat dit soort bedrijven grote stroomvreters zijn. KPN, bijvoorbeeld, schat in dat het zelf goed is voor 0,8 procent van alle stroomconsumptie in Nederland. Bij Vodafone Group vindt 73 procent van het energieverbruik plaats bij de basisstations en 23 procent bij de winkels. Ook zij hebben ongetwijfeld last van de stijgende energieprijzen en die kosten rekenen ze voor naar ons. Ergo: meer omzet voor de telco’s.

Vodafone kondigde de prijsverhogingen al aan. De anderen zullen vast spoedig volgen. En dat geeft ons nou niet echt een reden tot gejuich, jubel en feestgedruis. 

Geactualiseerd: vrijdag 18 november 2022

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.