Column: T-Mobile mijn mond valt open van verbazing
door Erwin Boogert Leestijd: 4 minuten
T-Mobile*, mijn mond viel werkelijk open van verbazing toen ik de plannen zag van je moederbedrijf Deutsche Telekom. Zo ambitieus, 21e eeuws en strategisch zelfbewust heb ik het in jaren niet gezien waar dan ook in Europa.
Gebrek aan visie en ambitie?
Eigenlijk hoort een column als deze kritische beschouwingen te geven, dwarsdenkerij en hier en daar wat zuurpruimerij. Zo verbaas ik me al jaren over het gebrek aan visie en ambitie bij telecombedrijven. De wereld is groter dan een internetbundeltje met of zonder Spotify, met of zonder bereik in Europa of glasvezel voor de boer.
Dat veranderde helemaal toen ik pas geleden de Capital Markets Day van Deutsche Telekom virtueel bezocht. Dat is een speciale dag waarop de leiding van een beursgenoteerd bedrijf zijn toekomstplannen ontvouwt aan investeerders, zakenbanken en analisten. Ik geloofde mijn oren niet.
Netwerk van netwerken
Topman Tim Höttges sprak alle juiste woorden. Hij bouwt een ‘netwerk van netwerken’, cloud gebaseerd, API native, agile, met ruimte voor over the top-partijen, schaalvoordeel realiseren met software en hij hoeft niet het volledige eigendom over de vaste en mobiele netwerken in de verschillende DT-landen. Een meerderheid die controle geeft is voldoende.
Nou ja ... hoorde ik dat echt goed? Yep. Bij herhaling, met overtuiging.
Om te begrijpen wat hier gebeurt, moeten we een analogie van stal halen. Daarvoor maken we een uitstap naar de muziekwereld. De Duitser heeft in de gaten gekregen dat het onmogelijk is alle digitale communicatielijnen te beheren. Andere partijen komen satellietinternet, kleine en middelgrote glasvezelnetten, mesh-netwerken in wijken en bedrijfsterreinen en je hebt AWS, Azure, Google Cloud, enzovoort. Het zou megalomaan zijn om dat allemaal te willen hebben en besturen. Dan rest er dus maar een ding: de regie nemen.
Kijk eens wat een DJ doet en een dirigent van een orkest. De DJ is de enige op het podium en laat de poppetjes dansen. De dirigent weet wat hij wil horen, maar laat het echte werk aan de specialisten over. De musici. Höttges wil richting 2030 de dirigent worden van Europa’s telecomlandschap. Er is plek voor iedereen, zo lang ze minstens ook met zijn netwerken koppelen. KPN kan dat niet. Veel te klein. VodafoneZiggo ook niet, want twee kapiteins op het schip.
Gevolgen voor T-Mobile?
Heeft dit gevolgen voor T-Mobile in Nederland? Nou, in elk geval moet Deutsche Telekom goedkoper nieuwe diensten kunnen bouwen. Eén keer bouwen en naar 10+ landen uitrollen. En dat vertaalt zich weer naar de tarieven. Je krijgt, in theorie althans, iets goeds voor niet al te veel geld. Een voorbeeldje? Het zit er dik in dat T-Mobile binnen afzienbare tijd met een nieuwe app komt. De OneApp is in andere landen al live en komt ook naar Nederland en Duitsland. Het vervangt dan de huidige app en is, kort gezegd, moderner dan de huidige.
Verkoopt Deutsche Telekom zijn Nederlandse dochter? Dat vertelde Höttges niet. Zijn collega Dominique Leroy vertelde wel dat Nederland overgaat naar de nieuwe API-gebaseerde back-end. Dat is de software waar het bedrijf op draait. Nederland wordt ingevlecht, niet ontvlecht. En zo lang het winst maakt en een glasnetwerk heeft, draagt het bij aan de hogere doelstellingen.
Zijn de Duitsers nou hun tijd ver vooruit? Welnee. Ze hebben eindelijk het draaiboek gevonden dat giganten als Amazon en Google constant afspelen. Overal ter wereld, al jaren. Dat klinkt ongeveer zo: bouw een schaalbare softwarebasis onder het bedrijf, biedt iets dat makkelijk en redelijk uniek is en koppel met zoveel mogelijk derde partijen.
Beter goed gejat dan slecht bedacht.
p.s. Nee, ik heb geen aandelen Deutsche Telekom en ben ook niet van plan om die te kopen.
* Met 6,8 miljoen klanten mobiel en 693.000 vast is T-Mobile Nederland, met Tele2 , Ben en Simpel onderdeel van Deutsche Telekom, een van de grootste aanbieders van mobiele telecommunicatie voor consumenten en zakelijke klanten (red.)

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...