Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: de verloren strijd om de huiskamer-tv?

Omroepen hebben al lang niet meer het monopolie op tv-uitzendingen. In de afgelopen weken werd duidelijk dat televisie via internet de toekomst heeft, als je dat nog televisie mag noemen. Maar is al dat geflikker in de huiskamer echt een verrijking?

Na de telefoon- en tabletmarkt heeft Apple zijn zinnen dan nu toch op de tv-markt gezet. Binnenkort kunnen inwoners van verscheidene grote Europese landen tv-series en films gaan huren en kopen via een Apple-kastje van 99 euro. Het is niet uitgesloten dat Nederland nog voor 2011 ook aansluiting krijgt.

Als Apple een markt betreedt, staat dat garant voor een golf van vernieuwing. Dat de marktkrachten al aan het veranderen zijn, blijkt ook elders om ons heen.

In Duitsland gaat ook Media Markt films en tv-series verhuren via zijn website. Vodafone gaat, ook in Duitsland, gratis IPTV aanbieden via ADSL. Het ligt voor de hand dat we op enig moment ook hier in Nederland op inhaken. Daarnaast probeert zelfs Google een graantje van de tv-markt mee te pikken, met een eigen product. Het valt nog meer te bezien of het daar in slaagt, want Googles activiteiten buiten de zoekmachine om slagen niet altijd.

In Nederland is het Tele2 dat een stevigere voet op de tv-markt wil krijgen. UPC en Ziggo blokkeerden eerst dat ze hun analoge signaal op groothandelsniveau moeten doorverkopen aan Tele2, maar de partijen zijn alsnog in onderhandeling gegaan hierover.

Waarom is tv zo interessant? Dat bleek eind juli nog uit KPN’s kwartaalcijfers. De telecomaanbieder liet zien dat de gemiddelde omzet per klant per maand met 2 euro steeg in een jaar dankzij zijn tv-activiteiten. Iedere euro extra is er een.

Voor de consument is het natuurlijk een goede zaak dat hij meer keuze krijgt uit tv-aanbieders. Hoe groter de keuze, hoe diverser de tv-pakketten zich evolueren. In de ideale situatie krijgen we misschien zelfs nog wel iets dat het concept ‘televisie kijken’ verandert, omdat er ook een interactieve component bij komt. Tot nu toe is er van die belofte echter weinig terecht gekomen.

Maar de groei van het aantal tv-producten en -aanbieders is in mijn optiek ook een teken van verarming. Is zo veel en zo goed mogelijk tv-kijken het beste dat we met onze vrije tijd kunnen doen? Een liedjesschrijver omschreef het een paar jaar geleden heel goed toen hij de televisie omschreef als ‘the drug of a nation’, een kalmerend middel voor een natie. Een ander omschreef het met ‘the tribal campfire’, met een gemeenschap turen in kampvuren.

Misschien veranderen de tijden al. Een recente peiling geeft een interessant beeld. De New York Times verwoordt de onderzoeksresultaten met: “Het percentage Amerikanen dat televisie als ‘een noodzakelijk goed’ beschouwt is sinds 2006 gedaald van 64 procent tot nog meer 42 procent”. Het web wint.

Ik voel in dit kader wel wat voor de opmerking van de Amerikaanse denker Clay Shirky. Hij suggereert dat we niet enkel moet consumeren, maar ook een beetje van onze tv-tijd zouden moeten opgeven om te produceren, dingen te maken. Als heel Amerika, of in ons geval heel Nederland, maar 1 procent van zijn kijktijd verandert in productietijd dan zou dat al tot een behoorlijke culturele verrijking kunnen leiden.

Het web biedt ons gratis talloze prachtige middelen om te maken, bewerken, samenwerken en uitgeven.

* Erwin Boogert, 7 september 2010 Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Gepubliceerd: dinsdag 7 september 2010
Geactualiseerd: vrijdag 1 mei 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie