Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Pijnlijke angel in buitenlands mobiel internet

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

roaming.jpgGoed nieuws. Vanaf volgende zomer is mobiel bellen en internetten in het buitenland even duur als thuis. Nieuwe regels bepalen dat we ‘redelijke hoeveelheden’ mobiele data mogen gaan gebruiken in het buitenland. Het slechte nieuws: wat ‘redelijk’ is wordt nog een pijnlijk puntje van discussie.

Even een stapje terug in het verleden. Het was bij de Rabobank in Goes, aan de Grote Markt, dat ik voor het eerst contact maakte met iets dat op internet leek. Net voorbij de ingang stond een zuil met daarop een computerscherm met een ingebouwd toetsenbord. Geen idee wat het was, maar het was spannend. Erg spannend. Het scherm haalde gratis informatie ergens anders vandaan en toonde dat op, op commando, het beeldscherm. 

Wat het exacte jaar was, weet ik niet meer. De dienst moet Videotex zijn geweest. Echt populair werd het niet, maar het mentale zaadje was bij me geplant. Diezelfde siddering ervaarde ik in Groningen, toen ik bij De Digitale Stad kon gaan inbellen op een 020-nummer om iets vergelijkbaars als die bankcomputer te gebruiken. Maar dan van huis uit. 

In de loop van de tijd zag je op de toonbanken van winkels als Bruna installatie-cd’s verschijnen van Planet Internet. Die kreeg of kocht je en gaven recht op een x-periode toegang tot internet. Ging je over een bepaalde tijdslimiet heen dan ging internet uit of moest je minuten bijkopen. Zoiets zots was het. 

Tegenwoordig zijn we de hele dag online, vast en mobiel, en kennen we thuis geen breedbandlimieten. Onderweg, mobiel, betalen we een vast bedrag voor bundels van één of meerdere gigabytes. En hier ontstaat het spanningsveld met de nieuwe regels voor internetten in het buitenland. De tarieven voor internationaal roaming (gastgebruik op een buitenlands netwerk) verdwijnen in de zomer van 2017 wel, maar er komt wel een fair use policy. 

Dit redelijk buitenlands gebruik moet een gezonde afspiegeling zijn van hoe je je mobiele databundel in Nederland gebruikt. Er zijn Europese politici, verantwoordelijk voor de nieuwe tariefregels, die 5 megabyte per dag redelijk vinden. Die leven onder een steen en hebben duidelijk geen inzage in de telefoonrekening die iedere maand op hun mat valt.

In december bepaalt ‘Brussel’ wat fair use inhoudt. Pas dan weten we dus hoeveel we daadwerkelijk zorgeloos kunnen internetten tijdens de zomervakantie van 2017. Als redelijk gebruik echt de toetssteen wordt, dan deel je je databundel door dertig (dagen) en ken je je dagelijkse limiet. Voor een bundel van 1 gigabyte betekent dat 30 megabyte. Alles daaronder is als de installatieschijf van Planet Internet: een sigaar uit eigen politieke doos.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij had nooit een Kermit. Helaas.

Geactualiseerd: woensdag 8 juni 2016

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie