Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Nog geen goud voor KPN Mobiel TV

4 reacties

Column: Erwin Boogert
Met oorverdovend geknal en een vuurwerkshow die zijn weerga niet kent, werden zondag de Olympische Spelen in Peking afgesloten. Behalve de lichtshow boven het Nationaal Stadion, al dan niet met computers geanimeerd, werd er nog een aantal mijlpalen geslagen rondom het sportspektakel in China.

Nederlandse sporters behoren met een nummer 12-positie op de medaillelijst tot de top van de wereld. En Nederlandse internetters konden voor het eerst via het web uit meer live NOS-uitzendingen kiezen dan op televisie. Beide mijlpalen beloven meer voor de toekomst. Een andere nieuwigheid haalde het erepodium niet en kwam bijna geruisloos op de markt. Kort voor de Spelen lanceerde KPN digitale televisie via de ether voor de mobiele telefoon.

Voor een tientje per maand kan iedere Nederlander met een geschikte mobiele telefoon tv kijken waar hij maar wil. Op het perron en in de trein, in de wachtkamer bij de dokter of tijdens het vissen. Prachtig toch? Overal en altijd afleiding on demand.

Technisch gezien is KPN in Europa als eerste op de baan met deze vorm van mobiele televisie (DVB-H). Maar is die prestatie medaillewaardig? Nog niet echt. Vooralsnog zijn er maar weinig toestellen op de markt die DVB-H ondersteunen. We tellen precies 4 courante toestellen, waarvan er eentje nog zelfs moet verschijnen. Naar dat paradepaardje, de N96 van Nokia, wordt door velen al maanden met verlangen uitgekeken.

Een grotere makke van KPN's mobiele televisie is het aanbod: slechts 10 zenders met óf heel vluchtige programmering óf heel stroperige. Zijn de herhalingen van Lingo, MTV-clips of krabbenvissers van Discovery Channel echt zo veel beter dan Sp!ts, De Pers of je iPod?

De komende maanden zal blijken hoeveel mensen serieus íedere maand met plezier 5, 10 of 15 euro betalen om tijdens die busrit van een kwartier of die 7 minuten wachttijd op de trein naar herhalingen van gisteren te kijken.

Mobiele televisie is in de huidige vorm niet het product waarvoor je je vriendin naar de voicemail drukt.

Erwin Boogert, 27 augustus 2008 Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Bron foto: anwer2007 (CC)

Reacties (4)

Geplaatst door: G.den Hollander ()

TV van KPN op je mobiel is een unieke uitvinding.
Je kunt dus overal tv kijken op een vrij aardig telefoonschermpje. Ook zonder autolader is er nog zo`n 4,5 uur tv kijken mogelijk.
Geen zwakke streaming tv van Vodafone via UMTS maar gewoon `gratis` via de ether. Als je een stereo bluetooth headset hebt, kun je dat ook nog doorkoppelen.
Goed bereik, zelfs op de veluwe, in de auto, is ie goed. In de trein tussen Nijkerk en Nunspeet wat minder, maar goed dat is tien minuten of zo.
In de randstad hoef je geeneens de antenne helemaal uit te trekken.
Al met al een mooie vondst van KPN.
Hier komt echt wel markt voor.

Geplaatst door: Hendrik Westers ()

Ik denk dat het vrij lastig zal worden om mensen over de streep te trekken om van deze nieuwe dienst gebruik te maken. Het is mooi dat de mogelijkheid er is, maar denk dat de gemiddelde Nederlander geen tientje per maand er voor over heeft gezien de primaire kosten van een telefoonabonnement alleen al. Voor die paar minuten onderweg kan ik mij ook wel anders vermaken zonder dat het zoveel geld hoeft te kosten. Zoveel mis je toch niet als je even geen tv kijkt.

Geplaatst door: Mosa ()

Tja, als taxi chauffeur zit ik regelmatig te wachten.ik keek eerst wel eens mobiele tv via het Vodafone netwerk. Vaag beeld en m`n batterij was altijd leeg. Natuurlijk was ik dan m`n auto oplader vergeten. Best vervelend, want sinds die bluetooth carkit laad ik m`n telefoon niet meer op via de carkit.

Nu heb ik die Samsung van KPN. Superbeeld kwaliteit en geen aanslag op m`n batterij. Man, ik kan niet meer zonder!

Geplaatst door: Bernhard H.L. van Willemschen ()

Ja maar Erwin, heb je het nu wel of niet gebruik gemaakt van DVB-H via KPN? Ben vooral benieuwd naar je ervaringen omtrent bereik, ontvangst en kwaliteit van het beeld. In het begin van UMTS waren er ook maar een paar toestellen hiervoor geschikt en het aanbod van sites die het goed deden op een telefoon was ook nogal beperkt. De prijzen en voorwaarden kunnen altijd nog veranderen, het is de techniek die blijft!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie