Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column Erwin Boogert: Nederland krijgt snelste internet ooit

door Erwin Boogert 3 reacties Leestijd: 2 minuten

Het wordt een prachtig jaar op het Nederlandse internet. De snelheden van internet thuis vliegen de lucht in en de prijzen doen dat niet. Je zult in 2022 ook veel herrie om niets horen. Ik laat je de zeepbellen zien om doorheen te prikken.

nederland-krijgt-snelste-internet-ooit.png

Een wedstrijdje ver plassen, dat is waar we nu naar kijken als het gaat om glasvezelinternet in Nederland. T-Mobile wil de meeste glasvezelklanten, KPN heeft dat en Delta vindt het prima om daarachter aan de sluiten. Van een inbelprovider in Kamperland naar een nationale breedbandprovider. Niet slecht, toch?

Hoe de onderlinge verhoudingen ook liggen, als klanten worden we er allemaal beter van. Vier jaar geleden was de gemiddelde downloadsnelheid rond de 40 Mbit/s. Nu grote delen van Nederland verglaasd zijn, kijk je al snel naar honderden megabits. 

Een andere ontwikkeling waar ik blij van word, is de verplichte vrije modemkeuze waar providers sinds kort aan moeten voldoen. Tot 27 januari was het zo dat je provider mocht bepalen welk modem je gebruikte. Net alsof je mobiele aanbieder vertelt met welke telefoon je wel en niet mag bellen. Dat is niet meer van deze tijd, vond toezichthouder ACM. Die zette er een streep door. Je mag nu zelf kiezen welke mix van modem, repeaters en access points je in je eigen huis hangt.  

Kijken we verder het jaar 2022 in, dan zie je vooral hele grote bewegingen bij mobiele aanbieders plaatsvinden. Nee, niet met smartphones. Dat is echt doodsaaie business geworden. Het jaar 2021 was saai en 2022 wordt niets beter. Er komt vast een iPhone 14, een nieuwe Samsung Galaxy en Android 13. Die zijn ongetwijfeld beter dan hun voorgangers. De recensies zullen overwegend lovend zijn en een paar niet. Zo. Dat hebben we ook weer gehad. 

Nee, de grote bewegingen bevinden zich in de netwerken van de telecomaanbieders. Die komen steeds vaker voor nieuwe investeringsvragen te staan. De veeleisender consument en aandeelhouder verlangt nieuwe diensten die telco’s traditioneel niet aanbieden. Cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft doen dat wel. Net als wij gaan ook telco’s de essentie van hun wezen stallen bij deze bedrijven. Of je daar blij mee moet zijn, is een heel andere vraag. Die komt ongetwijfeld op het bordje van een lokale of Europese toezichthouder te liggen. Dat wordt pas echt smullen. 

Geactualiseerd: maandag 31 januari 2022

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (3)

Geplaatst door: Anneke ()

Waar ik woon kunnen we alleen kiezen uit Caiway of Delta en dat is één.. Dus er valt weinig te kiezen in Wateringse Veld (Lage veld) in Den Haag

Geplaatst door: P. Vonk ()

DE naam Ziggo komt niet voor in bovenstaande bericht. Is wel verkozen als de beste provider. Ik ben jarenlang bij Ziggo en ben zeer tevreden. In de wijk Mariahoeve in Den Haag is KPN volop bezig om glasvezel aan te leggen. En ze proberen de bewoners die nog geen abonnement bij KPN hebben toch min of meer te overrompelen om dat te doen zoals het eerste halfjaar halve prijs. Maar verscheidene bewoners waaronder ik zelf willen bij Ziggo blijven. Het lijkt mij ook goed als er een grote sterke concurrent zoals Ziggo blijft. Geen monopolie voor KPN. Ze maken ook fouten met de aanleg van de kabels al drie keer moest op het parkeer terrein de tegels er uit en andere overbodige dingen. Alleen van Ziggo hoor je niets, ze zouden wel wat ondersteuning al is het maar mentaal aan hun Ziggo klanten kunnen geven tegen dat doordrammen van KPN. Als ze nog een keer aan de deur komen om me over te halen, veeg ik ze de pan uit, ben het spuug zat. Geen monopolie voor KPN.! Ziggo de beste provider van het jaar!!!

Geplaatst door: Leo Bolle ()

Ik heb toch een ander idee bij stabiele prijzen. Prijsstijgingen van adsl afgezet tegen inflatiecijfers zullen je laten schrikken.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.