Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Nederland is digitaal een brakke polder

De verkiezingen zijn achter de rug en hopelijk komt Nederland weer op koers. Financieel staat de EU-regio er erg slecht voor. Het enige échte digitale kapitaal dat Nederland heeft laten we jammergenoeg wegzakken in de brakke polderblubber.

Het zal u niet ontgaan zijn in de afgelopen weken. Heel politiek Nederland heeft ons duidelijk ingeprent dat we er financieel zwak voorstaan. De schulden en verplichtingen lopen op en we moeten ons schrap zetten voor een frontale aanval op onze portemonnee.

Vrees niet, dit wordt geen politiek betoog. Vooruit, een beetje wel.

Nederland is digitaal een brakke polderKosten schrappen is een effectieve methode om op macro- en microniveau het huishoudboekje weer wat op orde te krijgen. Sterker nog, als u zich dat niet had beseft was u niet hier op Bellen.com beland.

Helaas moeten we constateren dat de Nederlandse overheid en het grootste deel van het bedrijfsleven niet snoeit voor bloei. Althans, we buiten ons digitale kapitaal niet uit. Misschien slaan we ons over tien jaar wel om de oren, want internet is na Slochteren óns appeltje voor de dorst.

Nederland heeft de hoogste penetratie van breedbandinternet in Europa. Wij zitten op 63 procent. Dat is ongekend hoog. Nog maar 0,3 procent van de huishoudens heeft een lijn van minder dan 1,5 Mpbs en het gemiddelde is 10,2 Mbps. Om dat in perspectief te plaatsen: de Amerikaanse overheid wil de komende jaren gaan investeren om uiteindelijk het hele land van - pas op - 4 Mpbs te kunnen voorzien. Dat is het doel op langere termijn. Wij zitten kennelijk op een goudmijn zonder dat we het weten.

Maar wat doen we eigenlijk om die mooie uitgangspositie financieel te verzilveren? Niets! De digitale noviteiten op het web en aanpalende media komen overwegend uit Amerika.

In de fysieke wereld is Nederland een diensteneconomie en een exportland. In de digitale wereld gaat die vlieger niet op. In een Europese toplijst met veelbelovende technologiebedrijven staan maar zeven ondernemingen uit de online- en softwarebranche. Dat is een tiende van Duitsland, Engeland en Frankrijk samen. Dat is een slecht voorteken.

Surfnet geldt als lichtend voorbeeld voor de wetenschap van telecomnetwerken. De AMS-IX is hét kruispunt van het mondiale internet. Buitenlandse omroepen kijken verlekkerd naar wat onze Publieke Omroep allemaal online kan en doet. En alle huishoudens zitten op dikke internetverbindingen. Onze digitale voedingsbodem is erg vruchtbaar.

Hopelijk dringt dit besef meer door tot het nieuwe kabinet en het bedrijfsleven en worden we met een puntige strategie weer een exporterend land, niet enkel van producten maar ook van digitale diensten. Een interne Europese digitale markt bestaat amper. Hopelijk herpakken we inderdaad die VOC-mentaliteit weer. Anders doen de Chinezen het vast wel.

*) Erwin Boogert, 8 juni 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Gepubliceerd: donderdag 10 juni 2010
Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie