Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Moeten we blij zijn met 4G?

De drie mobiele netwerkbedrijven in Nederland zijn bezig hun supersnelle 4G-netwerken uit te rollen. Na een paar weken testen vraag ik me af of de verwachtingen bij de consument niet te hoog zijn.

Pas geleden was er een item op Radio 1 te horen over de nieuwe maximum snelheden op de snelwegen in Nederland. Op sommige stukken mogen we 130 kilometer per uur rijden. Het goede nieuws is, dat dat niet tot meer overtredingen heeft geleid. Het slechte nieuws is, dat er nogal wat verwarring heerst.

Wie onlangs nog een wat langere rit door Nederland maakte, zal het beeld herkennen. Op sommige wegen staat een bord 130 in de berm. Een paar kilometer verderop kan er echter een bord staan dat aangeeft dat je nog maar 100 mag. En weer een stukje verderop mag je weer 120. Verwarrend. Zo is mijn eerste ervaring op het 4G-netwerk van KPN ook.

Sinds een paar weken test ik een MiFi die supersnel 4G-internet uit de lucht plukt en dat naar WiFi vertaalt. De telefoon, tablet en laptop hebben er smakelijk van gesnoept. En eerlijk is eerlijk, het is een uitkomst. Een stabiele verbinding met een lage latency (snelle reactie tussen pagina opvragen en zien) en snelheden die ik tot nu toe niet kende op alle apparaten in mijn rugzak.

Bij wijze van test plukte ik een HD-video van internet van ruim een gigabyte. Downloadtijd: nog geen tien minuten (!). Een upload naar YouTube van driehonderd megabyte duurde nog geen vijf minuten. Kijk, daar heb je als ambulant werker iets aan. Het opmerkelijke is echter ook, dat reguliere speedtesten op diezelfde verbinding geen hogere snelheden aangeven dan tien à vijftien Mbps. De digitale snelheden wisselden in mijn geval dus van lekker 100 km/u tot heerlijk 130 km/u over een lege weg.

4G wordt in Nederland nu aan de man gebracht als ‘supersnel’. De praktijk laat dus wel eens anders zien. Een verklaring heb ik niet, maar het ziet er naar uit 10 tot 15 Mbps een meer realistische verwachting is voor iedereen die hoopt glasvezelsnelheden uit de lucht te kunnen plukken.

Het aardige van de nieuwe mobiele netwerken is, dat het de concurrentie tussen de operators weer lekker aanwakkert. Vodafone besloot bijvoorbeeld deze week om ál zijn Red-klanten nu al de maximum 3G-snelheden te geven, in voorbereiding op 4G. Natuurlijk als lokkertje voor de snelheidsduivels die nog bij de concurrentie zitten. Het bedrijf belooft maximaal 7,2 Mbps en, zodra het nieuwe net overal live is, hooguit 50 Mbps. In theorie. “In de praktijk komt dit overeen met een snelheidsrange tussen de 10 en 15 Mbps”, klinkt de behulpzame toevoeging.

Van T-Mobile weten we nog niet zo veel, maar dat zal zich de komende paar maanden wel gaan wijzen.

Voor de niet al te veeleisende mobiele internetter is een 4G-abonnement geen must. Zoveel is wel duidelijk. De huidige netwerken volstaan prima voor Facebook, Whatsapp en Google Hangouts. En toch, een lege snelweg is wel lekker hoor.

*) Auteur Erwin Boogert https://www.r-win.com/+ werkt voor Emerce en is ook actief als freelance journalist. Hij eet gigabytes als ontbijt, lunch en avondeten.

Gepubliceerd: woensdag 7 augustus 2013

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie