Column: Langzaam mobiel internet door...

door Erwin Boogert (3 reacties)

Bijna vijf miljoen Nederlanders gebruiken maandelijks mobiel internet op hun telefoon. Lang niet iedereen voelt zich daar gemakkelijk bij door gebrek aan een data-abonnement en - dus - onverwachte kosten. Het wordt tijd voor langzame, trage abonnementen maar wel tegen een laag tarief.

Toen de eerste auto’s rond 1920 door Ford in massaproductie werden gemaakt kon je ze in elke kleur bestellen die je maar wilde. Zo lang het maar zwart was. Hetzelfde geldt voor mobiel internet. Je kan kiezen uit tal van verschillende abonnementen, zo lang ze maar 10 euro per maand kosten (enkele uitzonderingen daargelaten).

Het prijspeil van de mobiele data-abonnementen is niet meer van deze tijd. De operators hebben dat ook wel door. Daarom zie je nu snellere, duurdere abonnementen ontstaan met hogere datalimieten. Dat is prima, maar niet iedereen lust spruitjes. Er is ook een grote groep mobiele bellers voor wie mobiel internet simpelweg te duur is.

En dan zijn er nog de Chinezen, kachels en pillendoosjes.

Vorige maand vond in Barcelona de jaarlijkse telecombeurs Mobile World Congress weer plaats. Natuurlijk waren daar weer de hipste toestellen, en nu ook tablets, van het komende jaar te zien. Wie echter goed keek, ontwaarde iets nieuws.

Dit jaar waren er aparte locaties ingericht voor exposanten die demonstraties gaven van machine to machine-communications. Dat zijn ‘pratende’ apparaten, toestellen met een ingebouwde internetverbinding zoals pillendoosjes  (betaald door de verzekeraar), de verwarming en verlichting in huishoudens maar ook de computer in de auto  en sportaccessoires. Die hebben geen behoefte aan superbreedband. Een langzaam lijntje volstaat.

In Nederland zijn er ook zat mensen met het mobiel internetgedrag van een pillendoosje. Dat zijn dezelfde mensen die voldoende hebben aan een belabonnement van 50 minuten voor 3 euro per maand. Als die mensen vandaag de dag op straat onbezorgd met hun telefoon willen internetten, moeten ze wel een data-abonnement van een tientje hebben. Meer keuze hebben ze immers niet. Vooruit, het totaal ontransparante afrekenen naar geconsumeerde megabytes is ook nog een optie.

Deze groep ‘langzaam mobielen’ groeit alleen maar nu Chinese producenten als ZTE en Huawei smartphones voor de westerse markt gaan maken. Hun apparaten draaien op Android en worden tegen lage kosten in het verre oosten gemaakt. Ook die toestellen vrágen om een dataverbinding.

Wordt het niet eens tijd data de operators langzame, goedkope databundeltjes op de markt brengen? Mijn oude buurvrouw zou af en toe best op Facebook even willen kunnen spieken naar haar kleinkinderen. En als ze structureel over de grens van haar bundel gaat, is er vast wel een aanbieder die haar een seintje wil geven met de vraag of ze een duurder pakketje wil.

*) door Erwin Boogert, 8 maart 2011. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is daarnaast als journalist freelance actief voor verscheidene uitgaven.

Erwin Boogert

Columnist
Erwin Boogert
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (3)

Geplaatst door: Ted Hankey

Nounou,

Jan... die weet er wat van 😉

Geplaatst door: Ted Hankey

Nounou,

Jan... die weet er wat van 😉

Geplaatst door: Jan

Ik ben het helemaal eens met de Heer Boogert.
Vanwege de hoge kosten, minimaal 10 euro voor een maandabo en wat je er aan data en snelheid voor terugkrijgt, is het naar rato gewoon extreem duur.
Daarom gebruik ik geen internet op mijn telefoon en bedwing mijzelf tot ik thuis ben en doe het daar via mijn computer en reeds betaalde internetaansluiting á 20 euro per maand. Kosten dus voor gsm en vast internet samen minimaal 30 euro per maand.
Dit is dus veel te duur, mede gezien de simpele techniek welke er achter steekt. Derhalve zijn zeer goedkope tarieven gewenst voor hen die heel weinig data verbruiken, zoals bijvoorbeeld e-mail of de krant lezen.
Nog beter zou het zijn in de toekomst, dat je een gecombineerde aansluiting via het gsm-netwerk zou hebben, welke betaalbaar is en welke het zówel op je gewone computer thuis doet als via je gsm-telefoon tegen fair use policy á bijvoorbeeld 15 euro, omdat technisch gesproken dit via de ether goedkoper is dan via coax of adsl. Dan zou je deze 2 simkaarten op 1 aansluiting moeten hebben, de ene stop je in je telefoon en de andere in je computer of laptop. In de verdere toekomst zal "gewoon" bellen achterhaald zijn en zullen de telecomproviders uitsluitend leveranciers van internet worden, waarop dan alle gesprekken afgewikkeld worden.....

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.