Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
door Erwin Boogert 3 reacties Leestijd: 4 minuten
Het is natuurlijk een sexy speeltje voor directeuren als die kunnen zeggen dat je de live uitzendrechten KNVB-voetbal hebt. Een aantal Nederlandse internetproviders heeft erop geboden, maar dat lijkt me geen goed idee.
Waarom niet? Uiteindelijk omdat wij als klant daar ongevraagd de rekening voor gepresenteerd krijgen. Ik heb liever dat VodafoneZiggo, KPN, Delta en T-Mobile met die miljarden euro’s, want daar gaat het om, mijn abonnementskosten verlagen. Deze tijden zijn al duur zat. Maar er is nog een reden: bedrijfsmatig gezien hebben deze partijen helemaal niets aan die uitzendrechten.
Laten we eens kijken naar een omgekeerde situatie. Viaplay, bijvoorbeeld, kocht de Nederlandse uitzendrechten Formule 1 om de lancering van zijn streaming videodienst te begeleiden. Viaplay, destijds een nieuwe marktpartij in Nederland, werd al snel bekend als ‘de nieuwe plek van F1’, maar eigenlijk is het een concurrent van Netflix en Videoland. Naast sport zitten er in het abonnement namelijk ook veel films en series.
De Zweden hadden aan het begin van dit jaar 1,2 miljoen abonnees in Nederland. Zonder de sportrechten waren ze nooit zo ver geweest.
Nog een voorbeeld: RTL Nederland kocht Videoland om mee te doen op de toen ontluikende streamingmarkt, Sinds 2014 kon je bij hen tv-series vooruit kijken. Tegen betaling zag je wat anderen de week later pas zouden zien. Het jaar erna begon men gestaag exclusieve producties erin te stoppen. Dat werkte en RTL kreeg van het Duitse moederbedrijf toestemming voor meer budget om meer streamingkijkers te kunnen werven. Videoland heeft nu 1,2 miljoen abonnees.
De Duitsers steken jaarlijks 600 miljoen euro in exclusieve videoproducties en willen nog miljoenen meer online abonnees trekken.
Bij Amazon werkt een zelfde mechanisme. Als je abonnee wordt van Prime krijg je veel exclusieve series en films, maar tegelijkertijd ook gratis bezorging van orders bij de winkel, een abonnement op Twitch en gratis opslagruimte voor je digitale foto’s. De videotheek is een uithangbord voor de achterliggende winkel en diens dienstverlening.
Voor Viaplay, RTL en Amazon dragen de exclusieve producties bij aan een hoger doel. Namelijk: de introductie en uitbouw van een nieuwe dienst.
Nu VodafoneZiggo, KPN, Delta en T-Mobile. Zij behoren elk tot Nederlands grootste eigenaren van vaste en mobiele infrastructuur. Hun marktaandelen zijn al lang verdeeld en daar zit nog amper beweging in. De taart is ondertussen wel verdeeld. Toch vinden zij het nodig om te bieden op de live uitzendrechten Eredivisie-voetbal per medio 2025.
Deze uitzendrechten liggen nu bij ESPN, dat voor tachtig procent in handen is van Disney. Dat is ongeveer de allergrootste videostreamer ter wereld qua aantal abonnees. Dat komt mede door live uitzendrechten van tal van sporten in alle landen waar ze zitten. De Amerikanen hebben er dus een groot belang bij om de Nederlandse voetbalrechten te houden: zij hébben geen andere business. ESPN Nederland zou ook rond de 1,2 miljoen abonnees hebben.
Disney zou bereid zijn om in Nederland 1,7 miljard euro te betalen voor de Eredivisie-rechten voor een periode van tien jaar. Daar zullen de vier aanbieders dus overheen moeten.
Maar wat wíllen deze providers nu eigenlijk en wat is het ze waard? Het is ze niet te doen om het verkopen van tv-pakketten naast breedbandinternet. Dat hebben de meeste mensen in Nederland al. Het gaat ook niet om glasvezelpakketjes. Ook dat heeft half Nederland al en het zorgt niet voor een noemenswaardige omzetstijging. Hooguit een paar euro. Meer abonnees dan? Elk van de vier providers heeft al tegen de drie miljoen abonnees. Meer zit er niet in. Helemaal niet als ze sámen op de sportrechten bieden.
Mochten VodafoneZiggo, KPN, Delta en T-Mobile erin slagen om die rechten toch te krijgen dan kost dat ons, de abonnees, zeker 1,40 euro per maand extra. Wil je dat? Ik kan het missen. En de echte voetbalfans? Die kunnen nog steeds via hun eigen provider terecht bij ESPN om live sport te kijken. Zoals het altijd al was.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Reacties (3)
Wat in dit column wordt vergeten is dat ESPN de kosten niet kan dekken met abonnementsgelden, daarom rekenen ze de providers een bedrag per klant (ongeacht of dit een espn abonnee is) om ESPN aan te mogen bieden. De zogenaamde eredivisiebelasting. Links- of rechtsom zullen de providers (en dus de klanten) moeten betalen, dan liever de winst voor Disney elimineren en het voor iedereen beschikbaar maken. De andere providers zullen (via glasvezel of adsl) kunnen concurreren zonder voetbal in het IPTV aanbod.
Het liefst zie ik dat de ACM deze oneerlijke praktijk van ESPN afstraft maar dat zie ik op korte termijn niet gebeuren.
Wat heeft dit te maken met mobiel bellen.com
Zoals wellicht bekend zijn er (steeds meer) mensen die via een livestream voetbal kijken op een mobiele telefoon. Vandaar de column op Bellen.com.
Een vraag hoe veel moeten we betalen als ESPN het krijgt .
Als de combinatie het krijg zullen we iets meer betalen , maar dan kunnen de AOW'ers tenminste ook nog eens voetbal en of andere sporten kijken , en dan blijft het geld tenminste in Nederland, we moeten tegenwoordig overal weer een abonnement er bij nemen waar denk je dat de AOW'ers die allen de AOW hebben van moeten betalen en zo zijn er meer die dat niet kunnen betalen.
Laatste nieuws
-
Buiten Europa op vakantie? Met deze tips voorkom je hoge belkosten!
7 jun Hoge belkosten voorkomen op vakantie in het buitenland? Lees deze tips, voor binnen en buiten Europa...
-
Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
5 mei KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta willen de eredivisierechten in handen krijgen. Waarom vindt Er...
-
ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd
12 apr Steeds minder mensen hebben een vaste telefoonaansluiting en we sms'en steeds minder. De 06-nummers ...
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...