Column: Koop die nieuwe telefoon nu maar
door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten
Wie het geld ervoor heeft, maar twijfelt om die nieuwe telefoon nu wel of niet te kopen: doe het maar wel. De kans bestaat dat hij binnenkort helemaal niet meer in de schappen ligt vanwege het coronavirus.
Het was een beeld dat me deed denken aan winkels uit de Sovjet-Unie, Cuba of een land waar oorlog woedt. Gisteren liep ik door de lokale supermarkt richting de kassa en passeerde de schappen waar normaalgesproken de zeep en ontsmettende handgel ligt. Die schappen waren leeg. Geen zeepblok meer te vinden. Stijf uitverkocht, ook online. Hoe lang is het geleden dat we in Nederland lege schappen zagen?
Het coronavirus is natuurlijk de oorzaak van de sprokkelwoede die tot de lege schappen leidde. Er komt echter een tijd dat we de luxe niet meer hebben om te sprokkelen. Dan zijn de producten er gewoonweg niet, omdat de bevoorrading stilligt.
Er is bijvoorbeeld een reële kans dat je binnenkort niet de telefoon kunt kopen die je graag wilt. De meeste grote fabrieken in China liggen namelijk al weken verplicht stil. Het vooruitzicht is dat dat nog zeker een paar weken zo zal blijven. Nu is China natuurlijk geen klein land, dus zullen fabrieken in de ene provincie eerder opstarten dan in de andere. Hubei zal langer moeten wachten dan een andere regio, omdat die regio het zwaarst getroffen is door het COVID-19-virus . Makkelijk gezegd: wie de nieuwste Oppo, Xiaomi, Lenovo of Huawei wil hebben, zal meer geduld moeten hebben dan kopers van producten van Nokia, Samsung of Apple.
De miljoenen toestellen die op dit moment nog in de winkels liggen, waren net de fabrieken uit toen die sloten. Wat we nu kopen, zijn de restanten uit de pijplijn. Die toevoer stopt een keer en zodra de fabrieken weer opstarten, duurt het nog een tijd voor de nieuwe producten in bulk vanuit China via boot of trein bij de winkel om de hoek liggen.
Vanwege het coronavirus ging ook de mobieltjesbeurs MWC Barcelona afgelopen februari niet door. De grote fabrikanten zouden ons daar lekker maken voor hun nieuwe modellen. Maar eerlijk gezegd maal ik er niet om dat dat niet doorging. Er komen eigenlijk amper nog nieuwe telefoons uit. Welk merk je ook koopt, je telefoon is meer dan voldoende en je kunt er uitstekende foto’s mee maken. Verder draait hij óf op Android óf op iOS. Andere smaken hebben we niet. Volgens marktonderzoeker IHS werden er in 2019 toch al minder smartphones verkocht dan in 2018. Men stelde de aankoop van een nieuw toestel al uit, omdát upgraden weinig nieuws brengt.
Hopelijk brengt het coronavirus ook goede dingen. Zo ligt de uitstoot van stikstofdioxide in China 36 procent lager en de CO2-emissies zeker 25 procent. Dat is natuurlijk tijdelijk, maar het kan ons wel structureel anders leren kijken naar anders werken (op afstand), minder reizen en onze positie in de natuur. Die laat zich niet dwingen, zo zien we ook nu weer.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...