Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Je volgende smartphone is een bouwpakket

Alle smartphones lijken op elkaar. De een is iets krachtiger en mooier dan de ander, maar conceptueel doen en zijn ze hetzelfde. Dat verandert de komende jaren ingrijpend. De telefoons van de toekomst zijn bouwpakketjes.

Het was een bewogen maand voor de smartphonemarkt. Het regende nieuwsberichten met daarin aankondigingen van nieuwe toestellen en nieuwe software. Apple kreeg iOS 7, nieuwe iPads en iPhones en Google kreeg een Nexus 5 met daarop Android 4.4. In beide gevallen geven deze introducties de markt weer iets meer keuze tussen goedkopere en duurdere apparatuur voor de twee leidende platformen.

In een hoekje van het internet werd echter, zonder bombarie, ook een aankondiging gedaan die de meeste populaire techsites niet haalde. Jammer, want Project Ara van Motorola zou wel eens voor een revolutie op de toestelmarkt kunnen zorgen.

Wat is Project Ara? Veel details geeft de verlieslatende dochteronderneming van Google niet prijs. Je kunt een app installeren en je krijgt wat opdrachtjes toegespeeld. Maak foto’s, aantekeningen of teken je impressies op een papiertje en stuur die op. Zo luidde de eerste taak. In de komende maanden worden verschillende taakjes voorgelegd die Motorola een idee geven van hoe de mobiel van de toekomst eruit moet zien.

Hoewel Project Ara zes tot twaalf maanden de tijd neemt voor zijn inventarisatie maakt de website al een fundamenteel afwijkend statement. De telefoon van de toekomst is een bouwpakket. Als consument koop je een ‘moederbord’ en vervolgens kies je uit een menu welke elementen je daaraan wil toevoegen. Die klik je er gewoon op, als ware het LEGO. De een wil meer geheugenruimte, de ander een zonnepaneeltje of geen super HD-scherm en weer een ander wil sensoren voor temperatuur, luchtvochtigheid of - zeg - kosmische straling.

Helemaal nieuw is dit idee niet, want een aantal creatievelingen zette afgelopen zomer het idee voor Phonebloks in de markt. Hun gedachte: waarom moet je een hele nieuwe mobiel kopen als er maar één onderdeeltje kapot is? Waarom bestaan telefoons niet uit losse hardwaremodules?

En heel vreemd is die gedachte ook weer niet. Koop online sportschoenen en je kunt ze helemaal naar eigen smaak en inzicht laten fabriceren. Hetzelfde geldt voor kleding, computers (van desktop tot Arduino) en zelfs voor muesli.

Als je er van een afstand naar kijkt dan is de toestelmarkt afgelopen jaren amper veranderd. De geschiedenis laat zien dat het tijd voor iets nieuws wordt.

Nadat in 1993 het eerste GSM-net in Nederland live ging, moesten we tot de eeuwwisseling wachten tot de eerste BlackBerry uitkwam. Ook rond die tijd lanceerde Ericsson een Symbiantoestel met aanraakscherm (R380). Beide kun je bestempelen als een van de eerste smartphones. In 2007 volgde de iPhone, die van de telefoon een softwareplatform maakte. Trek deze lijn door en het wordt duidelijk dat er zich rond 2014 à 2015 weer een totaal nieuw concept aandient.

Mijn inschatting: de telefoon van de toekomst is open source hardware. Een modern LEGO-doosje dat, uitgaand van algemeen geaccepteerde standaarden, tot nog betaalbaarder smartphones zal leiden. Misschien zelfs wel helemaal gratis, want gesubsidieerd door Google.

*) Auteur journalist voor Emerce en werkt ook deels freelance. Hij kreeg een van zijn eerste mobiele oproepen bij Bakker Bart in Groningen, in een tijd dat publiek mobiel bellen nogal gênant was.

Gepubliceerd: dinsdag 5 november 2013
Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie