Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Internet op vakantie draait om … elektriciteit?

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Lekker, binnenkort weer op vakantie en dit jaar zonder coronadrempels. Behalve kleren en reispapieren vergeten we tegenwoordig twee andere dingen niet meer mee te nemen. Telefoon met internet en opladers. Bij dat laatste staan ons veel veranderingen te wachten. 

column-elektriciteit-internet-op-vakantie.pngDe tijd van spookrekeningen of bill shocks na een buitenlandse vakantie is toch wel voorbij. Mobiele data is geen issue meer. 

Je kunt zeggen van de Europese Unie wat je wilt, maar het heeft ons in elk geval eerlijke prijzen opgeleverd voor internet in het buitenland. Waar je ook heen gaat met vakantie, je bundel van thuis doet het op reis ook gewoon. Ten minste, als je niet al te ver van de bewoonde of toeristische wereld gaat. Check hier de internationale dekkingskaarten voor 4G (=LTE).

Wil je internet delen met je medereizigers? Met een handgebaar verander je je telefoon in een hotspot. Data is geen issue meer. Alhoewel, klanten van T-Mobile moeten in Zwitserland even goed opletten en een apart bundeltje kopen. 

Zit je in een huisje, hotel of op een camping met wifi? Gebruik in elk geval een VPN om je dataverbinding te beveiligen tegen afluisteraars. Je zult de eerste niet zijn wiens digitale identiteit wordt gekloond en misbruikt. Je komt er altijd te laat achter. Kijk even bij ProtonVPN, goed en in de basis gratis te gebruiken. 

Het échte probleem op reis zit meer onderhuids. Iedereen heeft er last van, maar niemand praat er over. Stroom! Juist op vakanties lopen telefoons en tablets sneller leeg omdat ze zoveel gebruikt worden. Het is altijd knokken om het stopcontact of de powerbank. Wie kent het niet? Maar ook daar komt gestaag verandering in.

Ja natuurlijk, zonnepanelen thuis op je dak zijn bijkans een no-brainer. Is het al niet vanwege de oplopende energierekening dan wel om je elektrische auto gratis vol te tanken of ‘s winters je huis met de airco te verwarmen. Maar ik heb het over iets anders. 

Zoals telefonie en internet mobiel zijn geworden, gebeurt dat nu ook met stroom. En je kunt het nu al kopen. Draagbare stroom kennen we natuurlijk al in de vorm van de powerbanks voor telefoons, maar je ziet tegenwoordig ook de grotere broers van de powerbank. Ze worden ook wel portable solar generator of draagbaar stopcontact genoemd. 

Eigenlijk zijn het grote, draagbare accu’s in een keurig jasje. Vaak zit er een of meerdere echte stopcontacten in en aansluitingen voor USB. Op de camping, onderweg of bij je vakantiehuisje laadt je er smartphones, tablets, laptops en drones mee op. Tegelijkertijd.  Maar ook kleine koelkasten in het park of op het strand. Je kunt er zelfs je auto mee kickstarten als de echt nodig is. 

Fijne vakantie

Geactualiseerd: maandag 27 juni 2022

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.