Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Ik wíl geen persoonlijke reclame op tv

door Erwin Boogert 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Persoonlijke reclame voor de kijker. Dat is het nieuwe speeltje van de tv-wereld. Jij geeft persoonlijke data, zij verdienen meer geld. Dat wíl ik niet. Liever dat distributeurs als KPN en Ziggo korting op software of webdiensten geven.

reclameblok-gepersonaliseerd-talpa-kpn.png

Tv-wereld gaat veranderen

Kranten, vakbladen en nieuwsprogramma's op televisie konden hun geluk niet op vorige week. Talpa Network en KPN hadden een nieuwtje te melden dat de tv-wereld gaat veranderen. En nadat het nieuws voorbij was, kwamen de experts nog eens aan het woord om te duiden hoe belangrijk dit wel niet was en wat we nog meer kunnen verwachten. Dagen mediaplezier over de media in de media. Zoals dat daar vaker gaat. Lekker veilig met elkaar van alles vinden over de wereld.

Maar waar gaat het nu eigenlijk over?

Om het volgende. Talpa Network gaat een proef doen met gepersonaliseerde tv-reclame en wil dat in de zomer van 2019 op al zijn zenders live aanbieden. Dat zijn dus SBS6, SBS9, Net5 en Veronica. Iedere tweede reclamevideo in een commercialblok wordt overschreven met een boodschap die bij de kenmerken past van jouw huishouden.

Vooralsnog gaat dit enkel werken bij de 2,1 miljoen abonnees met IPTV van KPN. Andere tv-bedrijven mogen instappen als ze willen.

Hoe werkt persoonlijke tv-reclame?

Technisch gezien werkt het zo, dat KPN op generiek niveau profielinformatie deelt met mediabureaus over zijn abonnees. Dat zijn zaken als geslacht, leeftijd, geolocatie en kijkgedrag. Klanten van die bureaus, adverteerders dus, vertellen wie ze met welke boodschap willen bereiken. KPN plakt de commercials in de tv-beelden van de Talpa-zenders. Zo kan het zijn dat jij andere reclames ziet dan je buren. Let wel: dit grapje werkt alleen als jij - de KPN-klant - hier toestemming voor geeft. Als je nadrukkelijk aangeeft: 'Ja, dit wil ik'. 

En daar gaat het in mijn beleving verkeerd...

KPN en Talpa vertellen ons dat we die reclame-optie moeten aanzetten omdat het betere reclame oplevert. Het past beter bij ons. En daar moeten we dan allemaal blij mee zijn. Maar sinds wanneer is het hoogste doel van televisie kijken het zien van de beste commercial? Het productenfilmpje dat het áller, állerbeste bij ons past?

Vraag jezelf af wat KPN en Talpa Network jou in ruil geven als je 'Ja, ik wil' klikt. Facebook zuigt ook al je persoonlijke gegevens op in zijn lekke systeem. Het enige dat je ervoor terugkrijgt is een constante blik in andermans leven. Met reclame. En hoeveel intense voldoening geven díe commercials? Dus wat mag je van een tv-bedrijf verwachten?

Geactualiseerd: woensdag 3 oktober 2018

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: karel ()

Hoi Erwin, de volgende stap zal dus zijn dat klanten die toestemming geven een bepaalde korting of extra dienst krijgen. En mensen zullen massaal 'toestemming' geven, net zoals ze dat bij Facebook gedachteloos doen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie