Column: Hup, aan de slag met 5G
door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten
Een horrorvakantie waar zelfs Rob Geus niets aan kon doen. Dat was het. Het klinkt heel leuk hoor, twee weken aan de Franse kust, maar zelfs mobiel internet doet het daar met de Franse slag.
Dat werd me pas goed duidelijk toen ik eindelijk mobiel bereik had gevonden. Dat zat in de nok van ons huisje en alleen als je je telefoon omhoog hield voor het raam hield. Zie je me al staan? Oh ja, en dat werkte alleen voor zes uur ‘s middags en na half twaalf ‘s avonds. Tijdens de avonduren zelf was het namelijk spitsuur met alle toeristen in de omgeving die op die ene mast van Orange zaten te hameren.
Het is natuurlijk super dat buitenlands mobiel internet tegenwoordig even duur is als in Nederland, maar als de lokale netwerken nog uit de twintigste eeuw stammen dan heb je daar niets aan. Het wrange is helaas dat ik niet de enige ben met deze ervaring. Grote delen van landen als Duitsland en Frankrijk hebben helemaal geen stabiel, hoogwaardig 4G. Het is zelfs zo dat wanneer je de snelweg verlaat dat je internetverbinding ook accuut in een digitale B-weg verandert.
Ander vakantieverhaal. Over een Italiaanse meneer die naast me stond bij de kaasboer op de markt in Rotterdam. In keurig charmant gebrekkig Nederlands kwam hij kilo’s kaas kopen voor zijn broer in Italië. De man die in het land woont van de Parmezaanse kaas, de Gorgonzola en de Mascarpone laat Nederlandse kaas meenemen, omdat - let wel - die zo lekker is. En wij maar culinair doen over de Zuid-Europese keuken. Als de Italiaan mag kiezen dan weet hij het wel. Hij kiest Hollands.
Wat ik hiermee wil zeggen, is dat we eigenlijk zo verwend zijn dat we het zelf niet door hebben. Zo heb je nu bijvoorbeeld een groep technische hipsters die schreeuwen om Apple Pay en Google Pay. Nederland is inderdaad een van de weinige landen in Europa waar die systemen nog niet zijn. Maar waarom niet? Omdat wij al contactloos kunnen betalen met pinpas en, als je echt wilt, met je telefoon. We leven niet in een onderontwikkeld land als Amerika. Betalen gaat bij ons al razendsnel en frictieloos. Dat geldt trouwens net zo goed voor reizen met het openbaar vervoer.
De Nederlanders in den vreemde die ik geregeld spreek snappen niet dat we niet zien hoe goed we het hier hebben. Dat geldt zelfs voor ons mobiel internet.
Met hooggespannen verwachtingen wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van 5G. Want, zo klinkt het dan, dan kan je nog sneller downloaden. Ok, maar waarom wil je acht seizoenen Games of Thrones in 3:48 minuten downloaden? Serieus, wanneer is het snel genoeg?
Mind you, in Nederland hebben we nagenoeg perfecte 4G-dekking en ligt de gemiddelde downloadsnelheid boven de 40 Mbps (in de VS <20 Mbps). Sterker nog, volgens de Duitse onderzoeker P3 zijn de Nederlandse mobiele netwerken de allerbeste van de wereld.
Wat klagen we dan? Laten we die voortrekkers blijven en serieus toepassingen bedenken voor dat wat 5G wel wordt: de basis voor het industriële internet of things. Op breed- én smalband. De Chinezen snappen dat. Wij ook als we uit de stoel van zelfgenoegzaamheid en onwetendheid opstaan. Aan de slag.

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...