Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Hup, aan de slag met 5G

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Een horrorvakantie waar zelfs Rob Geus niets aan kon doen. Dat was het. Het klinkt heel leuk hoor, twee weken aan de Franse kust, maar zelfs mobiel internet doet het daar met de Franse slag. 

Dat werd me pas goed duidelijk toen ik eindelijk mobiel bereik had gevonden. Dat zat in de nok van ons huisje en alleen als je je telefoon omhoog hield voor het raam hield. Zie je me al staan? Oh ja, en dat werkte alleen voor zes uur ‘s middags en na half twaalf ‘s avonds. Tijdens de avonduren zelf was het namelijk spitsuur met alle toeristen in de omgeving die op die ene mast van Orange zaten te hameren. 

hup-aan-de-slag-met-5g-contentartikel.pngHet is natuurlijk super dat buitenlands mobiel internet tegenwoordig even duur is als in Nederland, maar als de lokale netwerken nog uit de twintigste eeuw stammen dan heb je daar niets aan. Het wrange is helaas dat ik niet de enige ben met deze ervaring. Grote delen van landen als Duitsland en Frankrijk hebben helemaal geen stabiel, hoogwaardig 4G. Het is zelfs zo dat wanneer je de snelweg verlaat dat je internetverbinding ook accuut in een digitale B-weg verandert. 

Ander vakantieverhaal. Over een Italiaanse meneer die naast me stond bij de kaasboer op de markt in Rotterdam. In keurig charmant gebrekkig Nederlands kwam hij kilo’s kaas kopen voor zijn broer in Italië. De man die in het land woont van de Parmezaanse kaas, de Gorgonzola en de Mascarpone laat Nederlandse kaas meenemen, omdat - let wel - die zo lekker is. En wij maar culinair doen over de Zuid-Europese keuken. Als de Italiaan mag kiezen dan weet hij het wel. Hij kiest Hollands.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat we eigenlijk zo verwend zijn dat we het zelf niet door hebben. Zo heb je nu bijvoorbeeld een groep technische hipsters die schreeuwen om Apple Pay en Google Pay. Nederland is inderdaad een van de weinige landen in Europa waar die systemen nog niet zijn. Maar waarom niet? Omdat wij al contactloos kunnen betalen met pinpas en, als je echt wilt, met je telefoon. We leven niet in een onderontwikkeld land als Amerika. Betalen gaat bij ons al razendsnel en frictieloos. Dat geldt trouwens net zo goed voor reizen met het openbaar vervoer. 

De Nederlanders in den vreemde die ik geregeld spreek snappen niet dat we niet zien hoe goed we het hier hebben. Dat geldt zelfs voor ons mobiel internet. 

Met hooggespannen verwachtingen wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van 5G. Want, zo klinkt het dan, dan kan je nog sneller downloaden. Ok, maar waarom wil je acht seizoenen Games of Thrones in 3:48 minuten downloaden? Serieus, wanneer is het snel genoeg?

Mind you, in Nederland hebben we nagenoeg perfecte 4G-dekking en ligt de gemiddelde downloadsnelheid boven de 40 Mbps (in de VS <20 Mbps). Sterker nog, volgens de Duitse onderzoeker P3 zijn de Nederlandse mobiele netwerken de allerbeste van de wereld. 

Wat klagen we dan? Laten we die voortrekkers blijven en serieus toepassingen bedenken voor dat wat 5G wel wordt: de basis voor het industriële internet of things. Op breed- én smalband. De Chinezen snappen dat. Wij ook als we uit de stoel van zelfgenoegzaamheid en onwetendheid opstaan. Aan de slag.

Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.