Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Hitte bestrijden met data

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Zelfs de Poolcirkel staat in de fik. Zo warm is het. We noemen een regenbui wel eens slecht weer, of een storm, maar het huidige weer in Europa slaat echt alles. Alleen met internet en data valt het misschien nog handelbaar te maken.

hitte-bestrijden-met-data-003.png

Er zijn drie apps die ik tijdens de zomervakantie het meest gebruik. Dat zijn het nieuws, de fotocamera en het weer. Met name die laatste laat me nu, en velen met mij, van week op week in verbazing vallen. Als je denkt dat het heet is, wordt het nog heter. Er lijkt ook geen einde aan te komen.

Wat je de typische zonaanbidder ook hoort zeggen, het is geen goed weer. Het is al weken ronduit slecht weer. Voor niemand is dit goed. Niet voor de boeren, helemaal niet voor kleine, dikke, zieke en oude mensen en niet voor dieren. Vergelijk deze satellietbeelden van de ESA uit mei en juli eens en je ziet hoe kurkdroog het is.

Het klimaat verandert en de gevolgen daarvan ondervinden we nu eens echt goed. Het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Jammer, maar het is helemaal onze eigen schuld en de processen zijn onomkeerbaar. We kunnen wel proberen ermee om te gaan, maar daarvoor hebben we met internet verbonden sensoren, veel data en nieuwsoortige producten nodig.

Een goed voorbeeld was eerder deze week in dagblad Trouw te lezen. Een boer in Groningen heeft geen last van de hitte. Hij haalt keurig netjes grote aardappelen van het land waar zijn concurrenten met half mislukte oogsten zitten. Wat hem uniek maakt, is dat hij niet als een zotte de sloten leegpompt en zijn akkers besproeit. Nee, juist niet. Hij irrigeert van onderaf. Sensoren in de grond meten of en hoeveel water er nodig is en bedienen de planten ondergronds op maat vanuit een waterreservoir. Er gaat geen druppel verloren.

Punt is wel dat deze techniek nogal duur is. Er moeten nog wat jaren en technische ontwikkeling over de akkers gaan wil dit dagelijkse praktijk zijn. Smartfarm levert een ander soort connected sensoren voor boeren, werkend op het LoRa-datanetwerk van KPN. Ook voor datagedreven boeren.

Airco's en ventilatoren bieden op deze hete dagen enig soulaas. Maar ja, is die stroom duurzaam opgewerkt? Kijk even bij de buren van Gaslicht.com om een idee te krijgen. Je kunt er ook aan denken zelf energie op te wekken voor koeling, verwarming en verlichting in en om huis. Wie een overschot heeft, kan dat terugleveren aan het net. Maar een nieuw opkomend online netwerk helpt je om die energie te delen met vrienden en bekenden. Powerpeers  heet het, een spin-off uit Vattenfall.

Een andere, meer low-tech manier van verkoeling bieden bomen. 'Even veel als tien airco's', zeggen ze. En het schijnt nog te kloppen ook. De Nationale Hittestresskaart is een nieuwe digitale kaart die de kwetsbare plekken in de openbare ruimte in beeld brengt. Hiermee kun je beginnen te nadenken over klimaatbestendige inrichting van binnensteden. Een andere manier om tegen data aan te kijken.

Ik stop ermee. Al dat gepraat over hitte. Krijg het er warm van.

Op dit soort dagen zijn er nóg drie apps die ik vaak raadpleeg. Om te checken wat de omstandigheden zijn op mijn toevluchtsoord. Want ik begin me zo langzamerhand een klimaatvluchteling in wording te voelen. Die apps zijn Zeeweer, Windfinder en Het Getij. Om te zien hoe het weer aan en in zee is.

Pfff, tijd voor een duik.

Geactualiseerd: vrijdag 1 mei 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie