Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten
Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Ze zijn af. Je hoeft geen innovaties meer te verwachten. De toekomst lacht mobiele telecomaanbieders toe, want nu zijn zij echt aan de beurt.
Mijn verbazing kon niet groter zijn dan toen ik dit marktonderzoek zag over de best verkopende smartphones. Natuurlijk staan daar de iPhone 13 en 14 in als bestsellers en een paar Samsung Galaxies. Maar op nummer tien in die toplijst stond, let op: de iPhone 11. Een toestel uit 2019 behoort nog steeds tot de bestverkopende hardware in telefoonland.
De conclusie is simpel. De strijd in de smartphonewereld is voorbij. Welke nieuwe snufjes men ook verzint, het maakt allemaal niet bijster veel meer uit. Het is net als met auto’s: ze hebben een stuur, een motor, drie pedalen en vier wielen. Punt. Spannender wordt het niet. Een telefoon uit 2019 is in de perceptie van de consument even goed als eentje uit 2023.
En wij, de telecomklanten, staan ook niet echt meer te trappelen om nieuwe telefoons. Als je naar de internationale verkoopcijfers kijkt, zie je dat er in tien jaar niet zo weinig smartphones worden verkocht als nu. Een dieptepunt.
Zelfs het bewierookte Apple verkocht minder iPhones in het afgelopen kwartaal dan een jaar geleden. De grootste groeiers? Apple Watch, AirPods en digitale verkopen van software. Apple heeft naar schatting wereldwijd zo’n 560 miljoen unieke betalende klanten op diensten. Elke maand weer en weer.
Maar staat de telecomindustrie dan stil? Zijn internet en telecom niet de basis van onze digitale samenleving? Zijn de telecomdirecties dan niet meer dan goed geklede oppassers van selfservicekiosken?
Ik denk juist dat er nog veel terrein te winnen valt. Want wat is het ergste dat je kan overkomen met je telefoon? Dat hij kapot gaat op het slechtste moment. Waarom bestaan er dan geen serviceabonnementen bij telco’s met reparatiediensten? Er zijn vast deals te sluiten met telefoondokters die 12x7 beschikbaar willen zijn. Hoe duurder je abonnement, hoe sneller je toestel wordt gemaakt. Als bonus mag je je toestel elk jaar even langsbrengen voor een schoonmaakbeurt voor je speaker en microfoon, een nieuwe screenprotector, accucheck en korting op een nieuw hoesje.
Of wat te denken van beveiligde oplaadstations op festivals? Graag! De mobiele aanbieder Circles in Singapore gaat nog een stap verder. Reizende abonnees krijgen daar toegang tot premium wachtruimtes op treinstations of luchthavens.
Ik bedoel maar. Er zijn nog tal van problemen en ongemakken die juist je telecomaanbieder kan oplossen.
Waar zou jij extra voor betalen?

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: Jachtseizoen telecom is geopend
21 nov Ook Bellen.com ontkomt niet aan Black Friday en somt de beste telecomdeals op. Is die jacht op koopj...
-
ACM: Mensen verbruiken meer data en stappen minder over
2 nov Zit jij al heel lang bij dezelfde provider? Dan betaal je waarschijnlijk teveel. Want je kunt al voo...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Column: Ik heb de toekomst van telecom gezien
9 okt Weet je wat Pixel Codec Avatars zijn? Erwin Boogert legt het makkelijk uit in deze lezenswaardige co...
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...