Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Het spel is over voor smartphones, game on!

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Ze zijn af. Je hoeft geen innovaties meer te verwachten. De toekomst lacht mobiele telecomaanbieders toe, want nu zijn zij echt aan de beurt. 

Geen nieuwe telefoons - oude langer gebruiken

Mijn verbazing kon niet groter zijn dan toen ik dit marktonderzoek zag over de best verkopende smartphones. Natuurlijk staan daar de iPhone 13 en 14 in als bestsellers en een paar Samsung Galaxies. Maar op nummer tien in die toplijst stond, let op: de iPhone 11. Een toestel uit 2019 behoort nog steeds tot de bestverkopende hardware in telefoonland. 

De conclusie is simpel. De strijd in de smartphonewereld is voorbij. Welke nieuwe snufjes men ook verzint, het maakt allemaal niet bijster veel meer uit. Het is net als met auto’s: ze hebben een stuur, een motor, drie pedalen en vier wielen. Punt. Spannender wordt het niet. Een telefoon uit 2019 is in de perceptie van de consument even goed als eentje uit 2023. 

En wij, de telecomklanten, staan ook niet echt meer te trappelen om nieuwe telefoons. Als je naar de internationale verkoopcijfers kijkt, zie je dat er in tien jaar niet zo weinig smartphones worden verkocht als nu. Een dieptepunt.  

Zelfs het bewierookte Apple verkocht minder iPhones in het afgelopen kwartaal dan een jaar geleden. De grootste groeiers? Apple Watch, AirPods en digitale verkopen van software. Apple heeft naar schatting wereldwijd zo’n 560 miljoen unieke betalende klanten  op diensten. Elke maand weer en weer. 

Maar staat de telecomindustrie dan stil? Zijn internet en telecom niet de basis van onze digitale samenleving? Zijn de telecomdirecties dan niet meer dan goed geklede oppassers van selfservicekiosken?

Ik denk juist dat er nog veel terrein te winnen valt. Want wat is het ergste dat je kan overkomen met je telefoon? Dat hij kapot gaat op het slechtste moment. Waarom bestaan er dan geen serviceabonnementen bij telco’s met reparatiediensten? Er zijn vast deals te sluiten met telefoondokters die 12x7 beschikbaar willen zijn. Hoe duurder je abonnement, hoe sneller je toestel wordt gemaakt. Als bonus mag je je toestel elk jaar even langsbrengen voor een schoonmaakbeurt voor je speaker en microfoon, een nieuwe screenprotector, accucheck en korting op een nieuw hoesje. 

Of wat te denken van beveiligde oplaadstations op festivals? Graag! De mobiele aanbieder Circles in Singapore gaat nog een stap verder. Reizende abonnees krijgen daar toegang tot premium wachtruimtes op treinstations of luchthavens. 

Ik bedoel maar. Er zijn nog tal van problemen en ongemakken die juist je telecomaanbieder kan oplossen.

Waar zou jij extra voor betalen?

Geactualiseerd: dinsdag 5 september 2023

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.