Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Herpak de privacy die je verloren bent

door Erwin Boogert Leestijd: 2 minuten

Het is twee jaar geleden dat Edward Snowden liet zien tot in welk detail overheden onze digitale communicatie kunnen afluisteren. Er lijkt sindsdien weinig veranderd. In deze column krijg je apps aangereikt om je telecomverkeer weer echt privé te maken.

Nog steeds ettert het rondom de onthullingen van Snowden halverwege 2013. Deze week werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een Google-achtige zoekmachine heeft waarmee ze vrijwel alle communicatiesporen van wie dan ook kunnen achterhalen. Tik een mailadres in en de zoekresultaten vertellen wie met wie wanneer waarover sprak. 

Toen Snowdens eerste onthullingen bekend werden was het opening van alle journaals. De wereld was te klein. Heel even waren we ons bewust van de onzichtbare machten die als dieven in de nacht onze mail- en chatbussen doorplozen. Maar zoals met zoveel nieuwsitems verslapte de aandacht van het publiek weer snel. Een BN’er had een baby gekregen. De bondscoach was opgestapt. Gaat het morgen regenen?

Ik herinner me nog de reuring die ontstond toen Facebook Whatsapp kocht. De site die toch al alles van je weet, ging nu ook alle chats meelezen. Iedereen zou overstappen op Telegram. Het is echter al weken geleden dat ik een privé bericht kreeg via deze Russische superveilige chatapp.

Het beeld is wel duidelijk. Het internet heeft ons veel gebracht, maar het maakt ook kwetsbaar. Op het hoogste niveau luisteren landen elkaar af en saboteren elkaars IT-systemen. Op het laagste niveau worden burgers afgeluisterd met sleepnetmethodes. Maar daar is iets aan te doen. 

Eigenlijk wil ik hier helemaal geen doemverhaal vertellen, maar wat geïnspireerd leesvoer meegeven voor de zomervakantie. Eye openers. Leuk, informatief en vooral interactief lees- en klikvoer: apps om je communicatie weer echt privé te maken.
• E-mail: Protonmail, Tutanota (end to end encryptie)
• Bestanden en mail versleutelen: GPGtools (Mac), GPG4win  (Win)
• Wachtwoorden veilig bewaren: 1Password, KeePassx
• VPN (verbinding versleutelen): BestVPN
• Anoniem surfen over gedeelde computers: Tor 
• Encrypted chat: Threema  (populair in Duitsland), Telegram, TextSecure (aanbevolen door Snowden)
• Versleutelde telefonie: Redphone (aanbevolen door Snowden)

Fijne vakantie en veel klik- en kletsplezier.

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij is te bereiken via Telegram en Redphone en gaat op publieke locaties het internet op via Hide My Ass!

Geactualiseerd: maandag 11 mei 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.