Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Help, we verdrinken in de abonnementen

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Ik vrees dat ik binnenkort een tweede baan erbij moet nemen als ik me laat verleiden door al die luxe internetdiensten. Met name de abonneediensten. Wat zijn het er veel en wat zijn ze toch lekker mákkelijk. 

vele-mobiele-abonnementen.png

Deze maand is het exact zes jaar geleden dat Netflix van start ging in Nederland. De eerste maand was gratis, dus om de noviteit te nuttigen nam ik een abonnement. “Wat maakt het uit? Als het niets is, zeg ik het direct weer op.” Inmiddels zijn we ruim zevenhonderd euro verder en heb ik uren of misschien wel hele dagen geen reclame op Nederlandse tv gezien. Geen ogenblik dat ik twijfel het op te zeggen.

Op het moment van schrijven van deze column speelt Feyenoord tegen Beer Sheva in Israël en winnen ze eindelijk weer eens. Dat zie ik niet zo vaak, bijna nooit eigenlijk. Geen FOX Sport hier, maar ook geen Ziggo Sport om Max Verstappen te zien rijden. Live radio bedient me prima.

Zo mis ik wel meer. Heel veel eigenlijk, zo besefte ik pas. Een kleine greep uit diensten waar je allemaal online abonnementen kan nemen: Netflix, Videoland, NPO Start, FOX Sport en Ziggo Sport, Disney+, Dplay, Spotify, YouTube ::ademt in:: Swapfiets, Greenwheels, Boldking (scheermesjes), Blubox (cosmetica) Bloomon (bloemen), HelloFresh, AH Bezorgbundel, Bol.com Select, sokken (Sokkies), veel software en op wasmachines (Bundles). Er zijn zelfs nog mensen die een abonnement hebben op gedrukte kranten, maar steeds vaker worden ook die digitaal gelezen. Voor tijdschriften kun je dan weer beter een abonnement nemen op Blendle. 

Voor mij als gemiddelde consument is deze overdaad aan digitaal betaald nut en vermaak niet meer te overzien. Het is ook niet op te brengen dit alles te betalen. Tientje hier, tientje daar, tientje overal. Eigenlijk hoop ik nog steeds op een slimme Nederlandse of Europese club die doet wat de grootste successen van het web ook doen: informatie en diensten verzamelen en gebundeld verspreiden. Google en NU.nl doen niets anders. Bellen.com doet niets anders. En zie wat het hen gebracht heeft.

Dus als er nog ergens ondernemers zitten bij KPN, Vodafone of T-Mobile hier een kleine oproep. Mensen, de weg naar mijn voordeur kennen jullie al en we hebben al heel lang een (eenzijdige) betaalrelatie. Gooi eens wat nieuwe dingen in de schappen en gebruik het feit dat je drie miljoen vaste klanten hebt. Anders doet, hopelijk, een supermarkt of grote webshop het wel.  

Geactualiseerd: vrijdag 30 augustus 2019

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.