Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Help mijn Android heeft een virus!

door Jeanet Woldring 3 reacties


android-virus-500px.jpgEen virus op je mobiel is een probleem van vroeger op een toestel van nu. Desktop computers hebben virussen, telefoons eigenlijk niet. Smartphones zijn ondertussen wel de sleutel tot al je eigendommen in de digitale en fysieke wereld. Ze maken ons dus enorm kwetsbaar.

Een van de ergste dingen die je in deze tijd kan overkomen, is identiteitsdiefstal. Zodra cybercriminelen Burgerservicenummers hebben met iemands geboortedatum en adresgegevens kan het feest beginnen. Bankrekeningen worden geopend, geplunderd en misbruikt door stromannen voor digitale waardetransporten. Abonnementen afgesloten en doorverkocht, spullen gekocht en elders afgeleverd. Noem maar op. En de eindafrekening komt op de deurmat van de nietsvermoedende burger. Dikke rekeningen.

Minstens zo pijnlijk is het als e-mail- en webaccounts door boeven worden overgenomen. Dieven veranderen direct de wachtwoorden bij webwinkels en plunderen er wellustig op los. En als de eerste groep dieven klaar is met je accounts, verkopen ze je op een of ander vaag forum door aan groep nummer twee. Met een beetje pech wordt de onfortuinlijke internetter tussendoor nog even afgeperst. Dit klinkt als criminele praktijken die ánderen raken maar het is erg dichtbij. Je hoort er alleen niet zo veel over. Zou jij vertellen dat onbekenden de controle over je computer met behulp van ransomware hebben overgenomen?

Foto-telefoonbeveiliging.jpgHet thema ‘veiligheid op mobiel’ staat de laatste tijd erg in de belangstelling. De FBI wil dat Apple in hele verre mate meehelpt iPhones te kraken, Apple wil dat niet. En nu blijkt dat de FBI Apple helemaal niet nodig had, want op internet koop je voor 150 euro een apparaatje dat de kraak zonder morren automatisch uitvoert. Waarom dan al die stampij en zware eisen aan Apple, zou je zeggen. Gewoon, om dataversleuteling zo veel mogelijk uit te bannen. De speurneuzen van de overheid willen niet dat we in geheimtaal met elkaar praten. 

Google is ook niet heiliger dan de paus. Als de rechter ertoe verplicht, reset Google namelijk het wachtwoord van je account. Dat geeft linksom of rechtsom toegang tot je telefoon en alles dat je opslaat in Drive, Docs en al het andere dat je juist expres achter een wachtwoord verstopte.

Als je echt veilig wilt communiceren, gebruik dan bijvoorbeeld de geheime chat-functie in Telegram Messenger. Zodra je de chat sluit, zijn alle sporen weg. Of chat of bel via Signal, de app waar Edward Snowden vol overtuiging voor kiest. Wil je makkelijk versleutelde mails versturen, die zichzelf desgewenst vernietigen na x-uur, stap dan over op Tutanota of Protonmail. Bieden hebben ook gratis apps voor Android en iOS.

Oh ja, en versleutel natuurlijk ook het geheugen van je telefoon. Dat levert geen merkbaar prestatieverlies op. Wil je data op een externe schijf of USB-stok versleutelen, probeer dan eens Truecrypt of Knox. En mocht je je telefoon echt verloren zijn, dan kun je hem nog altijd op afstand afsluiten en desnoods onderherstelbaar wissen (Android, iOS).

Wie echt súperveilig intiem wil chatten, kan het beste lekker zacht kletsend een strandwandeling maken bij windkracht vijf of hoger. Of fluisterend tegen je geliefde aankruipen, op een bankje in het park onder een lentezonnetje. Maar dan zijn woorden soms helemaal niet nodig ...

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Op Telegram en Protonmail gebruikt hij de codenaam ‘erwin.boogert’. Probeer het gerust.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (3)

Geplaatst door: Erwin Boogert ()

Ik wist niet dat Truecrypt niet meer onderhouden werd, ben al jaren gebruiker van ander programma. Bedankt dus Hans voor je nuttige aanvulling.

Andere tips vind ik ook leuk om te horen via het reactiepaneel. Zo hebben anderen er ook profijt van.

Geplaatst door: HansM ()

Truecrypt? You;ve got to be kidding. Is al lang achterhaald en wordt al een tijd niet meer bijgehouden. De opvolger is Veracrypt. Rn dat kan ook overweg met TrueCrypt bestanden.

Geplaatst door: houtworm ()

Burgerservicenummers en adressen van alle ondernemers staan gewoon voor iedereen ter inzage bij de kvk de geboortedatum kan ook vrij simpel achterhaald worden, los van het feit of je je überhaupt op het internet begeeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie