Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Gevolgen van handelsoorlog voor je gadgets

door Erwin Boogert

Amerika en China hebben ruzie en vechten dat uit door elkaar importheffingen op te leggen. Hoewel Europa niet direct een partij is, gaan wij ook de gevolgen hiervan ondervinden. Dat kan verder gaan dan enkel een duurdere telefoon. 

bellen-column-handelsoorlog-contentartikel.pngAllereerst: waar gaat de twist over? Simpel: Amerika importeert meer uit China dan andersom en verdient dus meer geld. Dat vindt president Trump niet eerlijk en daarom legt hij importheffingen op aan producten uit China. Dat pikken de Chinezen niet en dus passen ze dezelfde techniek toe. Geen van beiden gaat toegeven en dan gaat het ergens escaleren.

Wij als consumenten leven in een wereld vol met nieuwe technische snufjes. Of dat een powerbank is, een slimme thermometer of smarthometoepassingen van IKEA of natuurlijk onze telefoons, tablets en laptops.huawei-p30-hardware-info.PNG We zijn ronduit verknocht aan al dit snoepgoed en kunnen er niet genoeg van krijgen. Hoe meer en hoe slimmer, hoe beter. Het ziet er echter naar uit dat er als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China wat dingen gaan veranderen. 

Veel aandacht van de media ging afgelopen weken naar Huawei. Dat zou, als grote maker van kostenefficiënte netwerkapparatuur, kunnen spioneren voor de Chinese overheid. Daarom mag het in de VS geen netwerken aanleggen, maar zelfs ook geen mobieltjes verkopen. Ook is het zo dat Google geen diensten maar een Huawei mag leveren, dus gaan de Chinezen hun eigen Android-variant de markt in duwen. Dat kan, omdat Huawei de nummer twee in telefoonmaker van de wereld is. 

Als je je ogen een beetje samenknijpt zie je door je wimpers heen een nieuw cluster mobiele software en hardware ontstaan. 

Daar komt nog een andere factor bij. In smartphones zitten zeldzame aardmetalen verwerkt. Zeventig à tachtig procent van die aardmetalen kwam in 2018 uit China. Die overheid kan beslissen om exportheffingen op te leggen. Dat vertaalt zich direct of indirect in hogere prijzen op de consumentenmarkt. Je toekomstige telefoon en al die hippe accessoires wordt dus duurder. Sterker nog, sommige makers van toebehoren vrezen nu al voor hun bestaan.

Het interessante van sterk concurrerende markten is dat er altijd ruimte voor vernieuwing is. Sinds een jaar daalt de verkoop van nieuwe smartphones met enkele procenten. Er is duidelijk sprake van een trend. De belangrijkste redenen zijn, ten eerste, dat er weinig echte innovaties meer zijn in telefoons en, ten tweede, dat nieuwe mobieltjes steeds duurder worden. 

Wie profiteert hiervan? Nou, natuurlijk partijen als Nokia met goedkope productlijnen, maar zeker ook de bedrijven die opgeknapte en tweedehands smartphones en tablets verkopen. Is nog beter voor het milieu ook.

foto: Huawei P30 Hardware.info 

Erwin Boogert

Columnist
Erwin Boogert
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie