Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: niet gevraagde cadeaus toch gekregen

Wat een leuke afsluiting van het jaar. Krijgen we zomaar twee cadeaus van telecomaanbieders zonder dat we er om hebben gevraagd. Niet dat er binnenkort onverwacht iets onder de boom ligt, maar Vodafone en KPN geven toch iets waar we lang op hebben moeten wachten: transparantie in prijzen.

Wie een abonnement bij KPN op het vaste net heeft, kan volgend jaar zonder enige zorg naar mobiele telefoons gaan bellen. Tot op dit moment wordt dat, hoe je wendt of keert, toch als duur ervaren. Ergens in 2011 komt daar een einde aan. Dan wordt bellen naar zowel vaste als mobiele nummers even duur: 9 cent per minuut. Voor sommigen pakt dat netto wellicht duurder uit, maar de eenduidigheid is een volle punt winst.

Vodafone heeft ook een presentje voor onder de kerstboom. De meeste van de 5 miljoen klanten gaan daar in de zomer van 2011 pas echt wat van merken, maar het gebaar op zich is al een toef slagroom op de warme chocolademelk waard.

De tarieven van Vodafone voor mobiel internet in het buitenland zijn namelijk eindelijk goed overzichtelijk geworden. Consumenten kunnen voor 2 euro per dag een databundel van 35 megabyte kopen. Wie komende zomer op het strand en tijdens de nachtelijke uurtjes telefonisch wil Hyven, chatten of foto’s versturen koopt voor 5 euro (!) een bundel van maar liefst 1 gigabyte voor een maand. Weg spookrekeningen.

Het kan niet lang duren of de andere mobiele aanbieders doen op zijn minst een poging om Vodafones aanbod te evenaren.

Terugkijkend heeft 2010 ook voor de gadgetliefhebbers een paar leuke verrassingen opgeleverd. De iPhone, hét sierpaard onder de mobieltjes, is nu bij alle operators te koop. En we hebben hernieuwd kennis gemaakt met het verschijnsel tablet computer. De iPad is de eerste verschijningsvorm van hoe een tablet er écht uit zou moeten zien. De eerste Android-tablets staan ook al te trappelen om de piste te betreden. En dat is nog maar het begin.

Een andere noviteit van het afgelopen jaar is dat we nu voor nop kunnen internetten in de trein. Zonder grote downloaders als medereizigers werkt dat uitstekend trouwens. En, nog een ingrijpend nieuwtje, als het niet tegenzit kunnen we per 2012 zelfs betalingen verrichten met de mobiele telefoon, via een speciale ingebouwde chip. Natuurlijk bracht het jaar ook voor Bellen.com zelf iets moois: de RekeningScan. Je uploadt je telefoonrekening en de site rekent uit of en hoe het goedkoper kan. Handig toch?

Hoe klein deze nieuwtjes op zich wellicht ook lijken, op termijn zullen ze ons bel- en internetgedrag substantieel veranderen.

Blijft er dan nog wat te wensen over? Jazeker. Op mijn verlanglijstje voor 2011 staat (nog steeds) dat operators meer aandacht aan senioren moeten geven. Denk aan meer telefoons voor ouderen, internet in verzorgingstehuizen, aparte secties op de sites van operators en aparte producten en diensten in de bakstenen winkels. Dit is een doelgroep van 5 miljoen Nederlanders (50+) met specifieke maar grotendeels onbediende wensen.

Wat staat er voor volgend jaar op uw verlanglijstje?

*) door Erwin Boogert, 7 december 2010. Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance actief als journalist voor verscheidene andere publicaties.

Gepubliceerd: dinsdag 7 december 2010
Geactualiseerd: vrijdag 12 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie